Tag

condorul

Browsing

Vulturul condor este una dintre cele mai mari și mai rare păsări din America de Nord și este întâlnit cel mai adesea zburând deasupra stâncilor din sud-vestul statului Utah. Cu deschizătura aripilor de aproape 3 m și corpul cu lungimea de aproximativ 1.5 m, vulturul condor este de mărimea unei mașini mici. În timpul zborului, condorul este un animal magnific ce îți taie respirația când îl privești. Poate atinge viteza de 80 km/h când se înalță la cer, iar uneori călătorește până la 321 km/zi, în căutarea hranei.

Vulturul condor în zbor, Foto: ibc.lynxeds.com

Văzut de aproape, farmecul aspectului vulturului condor este sporit.

Vulturii adulți au capetele lipsite de păr și pielea de culoare roz-portocaliu, cu un triunghi distinctiv de culoare albă pe părțile interioare ale aripilor lor negre. Vulturii condori tineri au în schimb culoarea neagră în întregime, iar capul este gri. Aceștia încep să-și schimbe culoarea dupa 3 sau 4 ani, dar ajung la maturitate abia la vârsta de șase ani. Capetele acestora lipsite de păr sunt un mod de adaptare din punct de vedere al igienei, care ajuta păsările să nu aibă probleme când mănâncă hoituri de animale.

Acum mult timp, existau mii de condori ce zburau pe cerul de deasupra vestului Statelor Unite. Numarul lor a scăzut însă de-a lungul timpului datorită venirii tot mai multor coloniști în vest. Pierderea habitatului, otrăvirea cu plumb, braconajul, accidente cu liniile de înaltă tensiune și contaminarea cu DDT (un insecticid toxic folosit din anii’ 40 până în anii ‘70) au dus la scăderea rapidă a numărului de condori. Până în 1987, cei 22 vulturi condori rămași în viață, care se aflau în munții din Santa Barbara în California, au fost prinși și ținuți în captivitate. Grădina Zoologica din California i-a ajutat să se împerecheze și a reușit astfel să evite extincția lor. În 1991, vulturul condor a fost reintrodus în sălbaticie. Acum există peste 330 vulturi condori, iar mai bine de jumătate dintre ei zboară liberi în zone diferite ale Statelor Unite ca: Arizona, California, Baja California și Utah. Vulturul condor este protejat de legea speciilor pe cale de dispariție și de legea păsărilor migratoare.

Condorul, cea mai puternică pasăre de pradă din America, Foto: allposters.com

Condorii sunt parinti foarte devotati.

În sălbaticie, vulturul condor trăiește 50 de ani, se împerechează pe viață și are foarte mare grijă de puii săi. La vârsta de aproximativ șase ani, când ajung la maturitate, condorii încep să-și caute perechea. Ca și multe alte păsări, condorii își atrag partenerele prin ritualuri complicate de împerechere. Femela vultur condor face de obicei un singur ou, într-o mică peștera sau crevasă, deseori în fațada unei stânci mari. Ambii părinti clocesc oul pe rând și durează aproximativ opt săptămâni ca puiul să iasă. Dacă primul eșuează cu primul ou și nu iese puiul, femela condor mai face unul. Dupa ce iese puiul, tânărul condor rămâne în peștera 2 sau 3 luni. Majoritatea condorilor încep să zboare de la varsta de șase luni. Părinții vulturului condor au grijă de acesta până la vârsta de un an, iar uneori chiar mai mult. Deoarece adulții își petrec atât de mult timp îngrijind de puii lor, perechile de condori sălbatici nu fac pui în fiecare an, ci cu pauză de un an între.

Vulturul condor este cel mai mare membru din familia de vulturi Cathartidae și, la fel ca și rudele sale, este necrofag și se hrănește cu hoituri de animale. De obicei se hrănesc cu leșurile unor mamifere mari ca: elanul, cerbul, oaia Bighorn și alte animale domestice, dar nu refuză nici leșurile unor animale mai mici ca: iepuri de câmp și coioți.

În ciuda obiceiurilor alimentare, condorii se spală frecvent și petrec mult timp îngrijindu-și penajul. Din păcate, condorii nu sunt deloc mofturoși la mâncare, de aceea foarte adesea mănâncă și alicele de plumb care rămân în leșul animalului, iar otrăvirea cu plumb este una dintre cauzele majore ale morții condorului.

Condorul din America de Nord, Foto: curieux-de-nature.com

Din 1992 și până acum, zeci de condori au murit din cauza otrăvirii cu plumb.

Daca otrăvirea nu este foarte severă, condorii pot fi capturați și tratați. Totuși acest lucru este foarte costisitor și consumă mult timp. Alte măsuri s-au luat pentru a reduce otrăvirea condorilor cu plumb. Din 2005, statul Arizona lucrează cu vânătorii, proprietarii de pământ și grupările de conservare a speciilor, în scopul minimalizării expunerii condorilor la plumb. Arizona, de asemenea, asigură vânătorilor muniție care nu este făcută din plumb, pentru ca aceștia să poată vâna alte animale pe teritoriul condorilor. În 2008, California a interzis folosirea muniției de plumb de către vânători în zonele unde trăiesc condorii, iar în 2010, statul Utah a introdus un program similar cu cel al statului Arizona.

Deși iernează în Arizona, vulturii condori trăiesc în principal în statul Utah. Aceștia pot călători de la Marele Canion până la Parcul National Zion într-o singură zi. Păsările, de obicei, vizitează statul Utah din aprilie până în noiembrie, dar cel mai mare numar de condori se găsește în Utah în perioada iunie-august. Unul dintre locurile lor favorite pentru cocoțat este în apropierea Parcului National Zion, și nu este ceva neobișnuit să fie observați cel puțin 20 de condori în această zona în același timp. Aceste păsări extraordinare există încă din timpuri preistorice și nu au scăpat încă de pericolul extincției, de aceea oamenii trebuie să faca tot ce pot pentru a-i proteja și a-i ajuta.