Prima pagină » 10 învăţături oferite de marele filozof Confucius

10 învăţături oferite de marele filozof Confucius

by Inimă Albastră
502 views

Confucius este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari filozofi care au trăit vreodată. S-a născut în China în anul 551 Î.Hr și, de-a lungul vieții sale, s-a dedicat în totalitate scrierilor – păstrate în „Analectele lui Confucius” – despre etica în familie, sistemul public și sistemul educațional.

Învățăturile lui au influențat întreaga lume asiatică și nu numai timp de 2500 de ani. După moartea sa în anul 479 Î.Hr, învățăturile i-au devenit oficial filozofia imperială a Chinei. Scrierile lui Confucius  au trecut dincolo de orice limită geografică și culturală, conferind o mare înțelepciune oricui, oriunde.

În acest articol va vom prezenta 10 învățături de-ale lui Confucius care vă pot schimba întreaga viață. Dacă vi se întâmplă să simțiți că nu mai puteți face față, cuvintele lui Confucius vă vor ajuta să depășiți situația și să vă conoaște mai bine pe voi înșivă.

1. Nu contează cât de încet înaintezi, atâta timp cât nu te oprești. Uneori poate fi foarte dificil să găsim pacea în viața noastră și în noi înșine mai ales din cauza faptului că astăzi totul în jurul nostru se întâmplă atât de repede, progresul științific și tehnologic, schimbări politice și sociale etc. Este bine însă să ne oprim puțin și să găsim acea pace în noi ce ne va ajuta să ne bucurăm mai mult de viață. Este important nu numai să facem, dar și să ne acordăm timpul necesar să ne bucurăm de ceea ce facem.

CITEȘTE ȘI :  Asumă-ți iubirea, omule frumos...

2. Nu te împrieteni niciodată cu o persoană care nu este mai bună decât tine. Avem tendința de a ne împrieteni cu oameni care ne sunt inferiori sau ușor inferiori căci asta ne face să ne simțim mai bine și să gândim mai sus despre propria persoană. Nu faceți aceasta, împrieteniți-vă cu oameni care vă sunt net superiori, oameni de la care să aveți ce învăța și care să vă provoace să deveniți o versiune mai bună a voastră.

3. Când simțiți că furia ia amploare, gândiți-vă la consecințe. Când sunteti nervoși, aruncați-vă întotdeauna un ochi în viitor înainte de a acționa.

ADVERTISMENT

4. Când observați că devine imposibil să vă atingeți țelurile, nu vă ajustați țelurile, ci numai pașii câtre atingerea acestora. Dacă v-ați pus ceva în cap, dar nu este atât de ușor pe cât credeați, continuați, nu vă dați bătuți. Poate vă va lua mai mult timp, însă până la urmă veți ajunge acolo.

CITEȘTE ȘI :  7 Adevaruri dure care ne pot schimba viata

5. Dacă urăști o persoană, atunci acea persoană te-a înfrânt. Este în regulî să ignori sau să fii indiferent față de o persoană care te percepe negativ. Însă, dacă vă consumați timpul și energia urând persoana respectivă, atunci ați pierdut lupta împotriva acesteia, lupta în care nu trebuia să vă aruncați încă de la început.

6. Omul superior care caută ceva, caută în el însuși; omul inferior caută întotdeuna în alții. Foarte mulți dintre noi consideră că pentru a avea mai multa valoare și pentru a fi mai bine văzuți în societate trebuie să acumuleze bogății și bunuri materiale. Oamenii înțelepți, însă, știu că singurul mod real de a ne crește valoarea este prin a încerca să o cultivăm în noi înșine.

7. Oriunde mergeți, mergeți cu toată inima. Muhammad Ali credea că este cel mai bun indiferent de ceea ce făcea, chiar dacă era un colector de gunoaie. Acesta este modul în care trebuie să gândim cu toții. Indiferent ce facem, trebuie să facem cu pasiune și determinare.

CITEȘTE ȘI :  40 de lucruri pe care ar trebui să le faci până la 40 de ani

8. Oferiți sfaturi și instrucțiuni celor care caută cunoștere după ce și-au descoperit ignoranța. Cu toții ignorăm diverse lucruri sau convingeri, gândiți-vă la asta înainte de a încerca să corectați pe cineva. Așteptați până când oamenii au ajuns în acel punct în care au nevoie de ajutorul și opinia voastră înainte de a începe să vi le exprimați.

9. Daca vă concentrați pe orice avantaj sau realizare, oricât de mici ar fi, vă va fi mult mai ușor să mergeți mai departe. În loc de a vă petrece timpul consumându-vă că superiorul vostru îi apreciează mai mult pe ceilalți colegi decât pe voi, încercați să vă concentrați numai pe ceea ce știți sigur că este adevărat și care vă poate motiva să vă faceți lucrul mai bine și mai eficient.

10. Dacă cineva scuipă în spatele vostru, înseamnă că sunteți mult înaintea lor.

Sursa

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy