5 lucruri uimitoare pe care creierul tău le face în somn

  Ne petrecem o treime din viață dormind, lucru care a facut mulți cercetători să studieze cu atenție somnul și mai ales fenomenele care se petrec în organismul nostru atunci când dormim.

  ADVERTISMENT

  Cel mai interesant de observat și studiat a fost, de departe, creierul, asupra căruia mulți se întreabă dacă intră într-o stare latentă precum întregul corp. Creierul rămâne la fel de treaz noaptea ca și în timpul zilei, dar are alte „atribuții”. Iată care sunt 5 lucruri uimitoare pe care creierul tău le face în somn!

  1. Ia decizii

  Crezi sau nu, în timp ce dormi, creierul lucrează pentru tine noaptea. Procesează informațiile acumulate în timpul zilei și se pregătește pentru procesul decizional de a doua zi. Practic, deciziile sunt luate din timpul nopții, dar inconștient.

  CITEȘTE ȘI :  Curiozitati despre persoanele cu ochii albastrii

  2. Formează și consolidează amintirile

  Știai că în timp ce dormi, creierul tău este ocupat să îți formeze amintiri noi și să le consolideze pe cele vechi, atât în timpul fazei REM, cât și non-REM. Lipsa somnului suficient afectează hippocâmpul, o regiune a creierului implicată în procesul de formare și consolidare a memoriei.

  3. Face conexiuni creative

  ADVERTISMENT

  Somnul este un stimulent puternic pentru gândirea creativă, spun cercetătorii americani de la Universitatea din California. Explicația oamenilor de știință este aceea că, în timpul somnului, au loc conexiuni neuronale implicate în procesul creativ care nu pot avea loc în stare lucidă.

  4. Elimină toxinele

  În urma unei serii de studii realizate în 2013, cercetatorii au descoperit că somnul este un bun „detoxifiant” cerebral. Creierul face „curățenie” și elimină moleculele care contribuie la apariția bolilor neurologice.

  CITEȘTE ȘI :  Codex Gigas sau Biblia Diavolului

  Persoanele care nu dorm suficient riscă să sufere de tulburari neurodegenerative grave – Parkinson, Alzheimer – întrucât creierul nu are posibilitatea de a elimina toxinele responsabile cu deteriorarea celulelor.

  5. Învață și memorează abilitați fizice

  În timpul somnului, creierul stochează informații în memoria de lungă durată prin intermediul fusurilor de somn (creșterea frecvențelor undelor cerebrale care apar în faza de somn REM).

  Se pare că acest proces este util pentru stocarea informațiilor cu privire la realizarea unor activității motorii importante: șofat, tehnici sportive, mișcări de dans, astfel încât acestea să devina automatisme în viața de zi cu zi.

  Sursa

  ADVERTISMENT