Prima pagină » 5 semne care trădează încrederea în sine.

5 semne care trădează încrederea în sine.

by Inimă Albastră
105 views

Sunt semne care trădează încrederea în sine. Tot observând reacții în condiții de “stres” emoțional, am făcut un mic top al lucrurilor care dau in vileag lipsa încrederii în sine. Sigur, odată observate, ele nu dispar de la sine.

E nevoie de multă muncă pentru a le șlefui și a trece peste ele. Dar, știți voi, timpul le rezolvă pe toate, laolaltă cu voința și acceptarea.

Iată semnele care trădează o lipsă vădită a încrederii în sine:

Persoanele care nu au încredere în ele vorbesc mult.

Foarte mult. Sunt acele persoane de care nu mai ai loc să vorbești, pentru că îți turuie încontinuu despre viața lor, întâmplările lor, părerile lor. În felul ăsta, ele nu îți dau, de fapt, dreptul la replică, acoperind cu vorbele lor ceea ce ai putea tu să le “întorci”, ca și argument. Aparent, este doar o manifestare a egoismului, dar de cele mai multe ori, asta ascunde lipsa încrederii în sine.

Ironia și autoironia, ca mecanisme de apărare.

Știu că toți avem prieteni care sunt așa haioși când se iau singuri peste picior, încât de cele mai multe ori nici măcar nu ne mai întrebăm de ce fac asta. Nu de alta, dar sunt chiar amuzanți! Sub masca lor de clovni se ascunde însă altceva. Autoironia vine din neacceptarea propriilor defecte(sau a ceea ce considerăm noi defecte), iar asta trage după sine o avalanșă a neîncrederii în sine. Prin autoironie, ei maschează propriile puncte slabe,  încercând să obțină acceptarea celor din jur. Nu a propriei persoane, a celor din jur.

Validare. Multă validare.

ADVERTISMENT

Persoanele care nu au încredere în ele caută acceptarea celor din jur, în orice moment al vieții lor. Fie că e vorba de partea emoțională, fie că e vorba de cea profesională, ei caută validare. De aceea, te vor întreba mereu: “Dar tu cum ai făcut acolo? Sau dincolo? Dar tu cum de ai reușit să faci asta?”. În momentul în care îți dai seama că întrebarea îți este adresată excesiv de mult, atunci clar numai este o chestie ce ține de curiozitate.

Sunt permanent în negare.

Adică, dacă te hotărăști să le dai un sfat sau să le atragi atenția asupra faptului că au de lucrat la capitolul ”Încredere în sine”, ei îți vor spune că nu au nicio problemă, că ăsta este modul lor de a se manifesta, că așa sunt ei, că este o refulare. Departe de adevăr, pentru că dacă le analizezi trăsăturile în momentul în care zic asta, o să îți dai seama că te mint.

Mimetism.

Pentru că nu sunt mulțumiți de propria lor persoană, adoptă comportamente de succes din alte părți și situații, cu toate că nu li se potrivesc, gândindu-se că dacă la alții a funcționat, atunci trebuie să funcționeze și la ei. Cât se poate de neadevărat, și asta pentru că fiecare are personalitatea lui și modul lui propriu de a acționa. E ca și cum ți-ai lua niște haine care nu ți se potrivesc de nicio culoare.

Soluția? Acceptarea, în primul rând.

Acceptarea tuturor defectelor pe care le avem, pentru că, ce să vedeți, nu suntem perfecți! Dar asta implică muncă, multă muncă. Iar munca asta ține de spargerea tiparelor/patternurilor pe care le-am tot aplicat de-a lungul vremii. Ăsta, de fapt, este cel mai greu lucru. Nu imposibil, însă.

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy