Prima pagină » 80 de milioane de bacterii – un singur sărut

80 de milioane de bacterii – un singur sărut

by Inimă Albastră
273 views

Noi cercetări sugerează că print-un sărut de 10 secunde se pot transfera circa 80 de milioane de bacterii.

Asta au stabilit cercetătorii de la „Micropia, Natura Artis Magistra”, „TNO Microbiology and Systems Biology” și Universitatea din Amsterdam din Olanda într-un studiu publicat de revista Microbiome în care se precizează că partenerii care se sărută de cel puțin nouă ori pe zi ajung să aibă comunități similare de bacterii orale.

Ecosistemul format din mai mult de 100 trilioane de microorganisme care trăiesc în corpul nostru — microbiomul — este esențial pentru digestia alimentelor, sinteza nutrienților și prevenirea bolilor. Acesta este modelat de genetică, de dietă și de vârstă, dar și de persoanele cu care interacționăm. În cavitatea bucală care este gazdă pentru mai mult de 700 de soiuri de bacterii, microbiota orală este influențată de cei apropiați.

CITEȘTE ȘI :  Cum saruta barbatii in functie de zodie

„Sărutul intim implicând contactul complet al limbii și schimbul de salivă pare să fie un comportament specific la oameni, comun în peste 90 la sută din culturile cunoscute”, a spus Remco Kort, autorul principal al studiului. „Interesant, explicațiile curente pentru funcția sărutului intim la oameni includ un rol important pentru microbiota prezentă în cavitatea bucală, deși efectele exacte ale sărutului intim asupra microbiotei orale nu au mai fost studiate. Am vrut să aflăm măsura în care partenerii împărtășesc microbiota lor orală și se pare că aceasta este similară cu cât se sărută mai mult”, a mai spus specialistul citat de microbiomejournal.com.

ADVERTISMENT

CITEȘTE ȘI :  Nu regreta că ai iubit...

Pentru acest studiu, 21 de cupluri au fost rugate să completeze chestionare cu privire la comportamentul lor privind sărutul inclusiv frecvența medie de săruturi, iar apoi au luat probe de salivă pentru a investiga compoziția microbiotei lor orale.

Rezultatele au arătat că, atunci când cuplurile se sărută relativ frecvent, microbiota lor devine asemănătoare. S-a constatat că în medie cel puțin nouă săruturi pe zi au dus la crearea unei microbiote salivare comune ale membrilor cuplului.

Într-un alt experiment a fost cuantificat transferul de bacterii, câte un membru al fiecărui cuplu bând un probiotic care conține anumite soiuri de bacterii, inclusiv Lactobacillus și Bifidobacteria.

CITEȘTE ȘI :  Dacă știam că te voi pierde, te sărutam pentru ultima dată...

După ce partenerii s-au sărutat, cercetătorii au descoperit creșterea de trei ori a cantității de bacterii probiotice din saliva receptorului și au calculat că, în total, 80 de milioane de bacterii ar fi fost transferate în cursul unui sărut de 10 secunde.

De asemenea, studiul sugerează un rol important al obiceiurilor alimentare și de îngrijire personală pentru alte mecanisme care selectează microbiota orală, în special în ceea ce privește microbiota de pe limbă, mai scrie microbiomejournal.com.

Constanta Nita, agerpres.ro

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy