Prima pagină » 9 superstiţii vechi de când lumea…

9 superstiţii vechi de când lumea…

by Inimă Albastră
173 views

9 superstiţii vechi de când lumea…Superstiţiile însoţesc omenirea de mii de ani. Doar că, în funcţie de epocă şi de zona de pe glob, au alte semnificaţii. Cu titlu pur informativ şi distractiv, am decis să le luăm “la bani mărunţi” pe cele mai comune.

Cifra 13

În civilizaţia babiloniană, anii bisecţi aveau 13 luni, iar cea de-a 13-a lună era considerată luna corbului – pasăre malefică. Prezenţa a 13 persoane la aceeaşi masă anunţa apropiata dispariţie a unuia dintre ei – o credinţă regăsită şi în lumea creştină, unde cifra 13 evocă prezenţa lui Iuda la Cina cea de Taină.

În zilele noastre, e ştiut că în SUA nu există clădiri cu 13 etaje ori camere de hotel şi locuri în avion numerotate cu 13; cifra “malefică” e înlocuită cu 12bis. În schimb, în credinţele ebraice, 13 e un număr este aducător de noroc.

Trifoiul cu patru foi

Sinonim, din cele mai vechi timpuri, cu norocul, inclusiv cel financiar, trifoiul cu patru foi care îşi ridica frunzele anunţa, pentru grecii din Antichitate, sosirea iminentă a furtunii. Magicienii Evului Mediu creau poţiuni de dragoste din această plantă rară. Aşa se explică, probabil, credinţa care persistă şi azi în unele zone europene, potrivit căreia dacă găseşti un trifoi cu patru foi şi îl strecori în buzunarul alesului tău, acesta nu are cum să-ţi reziste.

CITEȘTE ȘI :  Fenomenul stigmata

Culmea, americanii susţin că micuţa plantă aduce nefericire, nu noroc…

Pâinea

În Anglia există o superstiţie străveche, potrivit căreia două pâini care se unesc în cuptor anunţă că va avea loc, în curând, un mariaj. În Ţara Galilor, găurile din miezul pâinii prevestesc naşterea unui copil. În Scoţia este interzis să se cânte în timp ce se prepară pâinea, pentru a nu atrage duhurile rele. Bucata de pâine pe care se poate ghici un simbol sfânt aduce noroc în Portugalia, iar în Maroc se dă unui om bâlbâit, ca să scape de “nărav”.

Sarea

Din copilărie ştim, de la mama, că nu e bine să vărsăm sare pe masă sau pe jos, fiindcă se iscă ceartă în familie. Multe alte popoare păstrează această superstiţie, dar şi antidotul necazului: arunci un praf de sare peste umăr şi ai scăpat de el! Semnificaţia negativă se păstrează şi la spanioli: câteva fire de sare găsite în patul conjugal anunţă un conflict. Pentru danezi, sarea aruncată pe jos, chiar şi fără intenţie, vesteşte norocul.

ADVERTISMENT

Credinţa în efectul benefic al sării s-a transmis din Evul Mediu, când se presăra în colţurile încăperilor, pentru a alunga ghinionul. O superstiţie românească – să pui sare pe creştetul femeii gravide, pentru a afla dacă va naşte băiat sau fată – e reinterpretată în credinţele popoarelor nordice: sarea trebuie presărată pe pieptul viitoarei mame; dacă alunecă, va veni pe lume o fată, dacă nu alunecă, se va naşte un băiat.

CITEȘTE ȘI :  Orhideea neagra

Oul

În Grecia antică, oul aruncat în foc ajuta prezicătorii să ghicească viitorul. Popoarele arabe îl atârnau de plafonul camerei în care dormeau copiii, ca să-i ferească de răceală. Mateloţii englezi refuzau să rostească numele acestui aliment, când erau pe mare, convinşi fiind că ar atrage nenorocire asupra navei. Azi, americanii aruncă un ou în prima sau în ultima zi a fiecărui anotimp, pentru a-şi asigura fericirea. Iar cine sparge un ou din greşeală, se spune că va primi o veste bună.

Foarfeca

Românii cred că foarfeca uitată deschisă pe masă poate provoca o ceartă violentă, iar francezii se tem că poate tăia firul unei prietenii. Animaţi de gânduri mai bune faţă de această ustensilă, englezii o ascund sub pernă, ca să ţină departe de casă oamenii nedoriţi. În zona mediteraneană, o femeie gravidă află că va avea fetiţă, dacă-i scapă foarfeca din mână.

Cuţitul

În Franţa, nu trebuie să încrucişezi niciodată pe masă două cuţite sau un cuţit şi o furculiţă, fiindcă nenorocirea va intra în casă. În schimb, e bine să pui tacâmurile încrucişate pe pervazul exterior al ferestrei, ca să apere casa de spirite rele. Dacă te doare stomacul, aşază două cuţite în cruce pe abdomen şi suferinţa va dispărea; cuţitul lăsat cu tăişul în sus aduce necazuri, mai cred francezii, pe când la englezi, anunţă o uniune fericită.

CITEȘTE ȘI :  Dacă am fi o secundă mai atenți sau mai lucizi cu noi înșine...

Britanicii mai spun că nu e bine să primeşti în dar un cuţit decât dând un ban la schimb, altfel, se “retează” prietenia. Şi la noi există superstiţii legate de cuţit: când cade, anunţă o vizită, iar când stă cu lama în sus ori când aduni firimiturile de pe masă cu lama se lasă cu ceartă în casă…

Umbrela

Dacă aşezi umbrela pe pat sau pe masă, o ceartă aprigă se va isca în familie, în următoarele ore. Dacă o deschizi în casă, atragi nenorocirile. Dacă o deschizi afară, pe vreme frumoasă, atragi ploaia. Aceste superstiţii din America de Sud sunt date la întors în America de Nord: dacă ieşi din casă cu umbrela după tine, împiedici sosirea vremii rele.

Păianjenul

În Franţa şi în China, insecta găsită în casă este aducătoare de noroc. Iar cel care o găseşte pe haine nu trebuie să o îndepărteze şi cu atât mai puţin să o omoare, fiindcă “ucide în faşă” şansa de a se îmbogăţi în curând. În Statele Unite însă, păianjenul prevesteşte un adulter.

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy