Prima pagină » Albinele – câteva lucruri neștiute.

Albinele – câteva lucruri neștiute.

by Inimă Albastră
478 views

Albinele, precum furnicile, sunt insecte incredibile, cu o viață socială complexă, care continuă să surprindă oamenii de știință.

Sunt singurele insecte din lume care produc hrană pentru om. Iată câteva lucruri interesante despre albina de miere (Apis mellifera):

–Albinele sunt esențiale pentru natură. Ele sunt responsabile de polenizarea majorității plantelor. Fără albine nu am mai putea mânca fructe sau legume.

–Într-un stup locuiește un singur roi de albine. Roiul este alcătuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucrătoarele și trântorii.

Regina:

–Este singura femelă dezvoltată sexual din stup.

–Este hrănită doar cu lăptișor de matcă, o substanță produsă în capul albinelor lucrătoare, în cantități foarte mici.

–Trăiește între 3 și 5 ani și este singura care depune ouă.

–Într-o singura zi, matca depune până la 2000 de ouă, de doua ori greutatea ei. Vara este perioada cea mai epuizantă pentru regină. De-a lungul anului, o matcă prolifică depune până la 200 000 de ouă.

–Ouăle fertilizate vor deveni albine lucrătoare, iar cele nefertilizate devin trântori. Matca poate doza numărul de ouă pe care le fertilizează.

–Regina se poate împerechea cu până la 20 de trântori, pe durata a câtorva zile, acumulând sperma lor într-o formațiune numită spermatecă.  Materialul seminal acumulat aici îi poate fi suficient toată durata vieții. Primii doi ani de viață ai reginei sunt și cei mai productivi.

–Împerecherea are loc în zbor.

–Albinele sunt haplodiploide: lucrătoarele provenite din ouă fertilizate au un set complet (dublu) de cromozomi, pe când masculii (trântorii) prezintă un singur set de cromozomi, ei provenind din ouă nefecundate.

–Matca comunică cu celelalte albine prin feromoni. Feromonii secretați de  regină reprezintă amprenta olfactivă distinctă a fiecărui roi.

–Când stupul devine prea aglomerat, albinele decid sa mai creeze o regina.  Lucrătoarele construiesc  un fagure cu  20 de celule hexagonale mai mari, adânci de 25 de mm. Aici regina va depune ouă fertilizate. Larvele-regina sunt hrănite de albine cu lăptișor de matcă. La 9 zile, celulele cu larva sunt acoperite cu un strat de ceară.

CITEȘTE ȘI :  Animale ciudate în pădurile lumii

–Între timp regina veche împreună cu o parte din roi, părăsește stupul actual și pleacă în căutarea altuia, unde să înceapă o nouă colonie.

–După 8 zile de la acoperirea cu ceară, prima regină tânără iese din celulă. Ea poate să părăsească stupul împreuna cu o parte din roi, la fel ca mama ei, sau poate decide să rămână în stupul de baștină. În acest ultim caz, ea își va ucide surorile înțepând cu acul fiecare celulă ce conține larve-regină.

–Lucrătoarele știu când regina este pe moarte, deoarece aceasta nu mai degajă feromoni.

–Dacă regina moare prematur, fără să apuce să depună ouă de regină,  albinele vor crea o noua matcă din larvele deja existente, dacă acestea nu au mai mult de 3 zile.

–Personalitatea reginei determină  personalitatea întregului roi. Apicultorii controlează în acest fel calitățile roiurilor: mai agresive, mai dornice de muncă, mai productive etc.

Trântorii:

–Sunt în număr de câteva sute într-un singur stup.

–Se pot asocia în grupuri ce pleacă în căutarea reginelor dornice de împerechere.

–După împerechere, mor.

–Se hrănesc cu polen și miere, furnizate de albinele lucrătoare.

–Nu au ac cu care să înțepe.

Albinele lucrătoare:

–Prezintă 2 ochi compuși și 3 ochi simpli, situați pe creștet.

–Au șase picioare și două perechi de aripi. Aripile prezintă dinți, care permite alipirea celor doua aripi de fiecare parte în timpul zborului.

–2 stomacuri: într-unul acumulează nectarul și apa, iar celălalt este pentru digestia proprie.

–Albinele prezintă 170 de tipuri de receptori olfactivi. Simțul mirosului este foarte bine dezvoltat și are rol atât în descoperirea surselor de hrană cât și în comunicare socială.  O albină poate știi de la metri distanță dacă o floare mai are polen și nectar, sau dacă a fost deja vizitată de o altă albină.

ADVERTISMENT

–Albinele pot bate din aripi foarte rapid, 200 de bătăi/secundă, de unde rezultă și bâzâitul specific.

CITEȘTE ȘI :  Braga – o băutură răcoritoare dispărută

–Raza de activitate medie este de 5-6 km. Viteza maximă atinsă în zbor: 70 km/h.

–Într-o singură expediție, o albină vizitează 50-100 de flori.

–Pentru a produce un borcan de miere o albină ar trebui să parcurgă 144 000 de km, de 3 ori circumferința Pământului la Ecuator. Din păcate nu trăiește atât de mult. 2 milioane de flori sunt necesare pentru a produce această cantitate de miere. Un borcan de miere este produs de aproximativ 550 de albine.

–Pe durata vieții o albină produce 1/12 lingurițe de miere.

–Mierea este produsă din nectarul cules din flori, depozitate în fagure și deshidratat. Albinele elimină apa din nectar prin bătăi vivace ale aripilor, până când rămâne o umiditate de 17%. Apoi fagurii sunt sigilai cu dopuri de ceara.

Ceara  este produsă de niște glande speciale aflate în abdomen, apoi secretată în stomac și mestecată de albine. Producerea ei consumă multă energie.

Propolisul este o substanță  produsă de albine din rășina copacilor și plantelor.  Este folosit pentru a căptuși stupul împotriva infiltrării apei, dar și pentru a-l steriliza. Se știe că propolisul are puternice proprietăți anti-bacteriene.

Mierea este singurul aliment complet, care poate susține singur viața. Conține  glucide, vitamine, minerale, antioxidanți, apă și enzime.

Mierea nu se alterează deoarece conține conservanți naturali ce nu permit dezvoltarea bacteriilor. Mierea descoperită în mormintele faraonilor, după mii de  ani, era încă comestibilă.

Polenul este o substanta bogata in proteine folosita d elabine pentru a hrani larvele.

–Albinele lucrătoare au ac cu care pot înțepa, dacă se simt amenințate. Din  nefericire,  odată cu înțepătura moare și albina. Acul este prevăzut cu țepi fini, iar în momentul în care penetrează pielea victimei rămâne blocat în ea.  Împreuna cu el rămân și formațiuni din abdomenul albinei, care astfel își pierde viața. Însă nu chiar toate înțepăturile sunt fatale pentru albină.

CITEȘTE ȘI :  Fructele goji, o minune a naturii

–Sunt necesare peste 1100 de înțepături de albină deodată pentru a produce moartea unui om.

–Într-un singur stup există între 30 000 și 60 000 de albine lucrătoare. Fiecare are sarcini bine distribuite și nu există timp de odihnă.

–Există albine responsabile cu munca în stup ( îngrijit ouă și larve, făcut curățenie, produs miere, căptușire cu ceară, hrănit regina etc) și albine culegătoare care pleacă pe teren.

–De pe câmp albina lucrătoare se poate întoarce cu nectar stocat în stomacul special, rășină pentru propolis, polen cules pe picioarele păroase sau apă.  Pentru a aduce în stup 100 g de apă o albină trebuie să facă 3000 de zboruri.

–O albină lucrătoare nu trăiește mai mult de 6 săptămâni, respectiv 6 luni, albinele ce prind sezonul rece.

–Deși sunt ființe cu sânge rece albinele își pot crește temperatura în zbor pana la 54 grade Celsius. Temperatura medie in stup este de 37 grade Celsius.  Surprinse de frig sau ploaie rece, albinele își încetează activitatea și funcțiile.

–Iarna, albinele stau în stup sub formă de ciorchine pentru a încălzi regina și pe ele însele. Mierea strânsă vara este folosită în acest anotimp ca și sursă de hrană și supraviețuire.

–Albinele lucrătoare comunică între ele prin dansuri. În acest fel își semnalizează una alteia poziționarea surselor de hrană și potențialele pericole.

–Cercetătorii au descoperit că albinele sunt un fel de genii ale matematicii, fiind capabile să calculeze distanțe și unghiuri, raportându-se la poziția soarelui și la cricumferința pământului. Da, albinele știu ca Pământul e rotund.

–Albinele trăiesc pe Terra de câteva milioane de ani.

–Albinele sunt vegetariene.

Albinele sunt indispensabile pentru supraviețuirea noastră, chiar dacă nu conștientizăm asta de multe ori. Sunt singura specie de animale de pe Terra care aduce beneficii mediului fără a face rău  altei specii, de plante sau animale.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy