Cedrii din Liban

  Dintre speciile autohtone de arbori prezente în Liban, cei mai prețuiți la nivel național și internațional sunt cedrii, care poartă denumirea științifică Cedrus libani.

  ADVERTISMENT

  Astăzi, se dezvoltă cu precădere între 1000 m și 2000 m altitudine, deși exploatările forestiere îi reduc de pe o zi pe alta extinderea.

  Cedrul este un arbore pururea verde din familia coniferelor care poate măsura pana la 40 m înălțime și al cărui trunchi depășește  2,5 m în diametru. Exemplarele nu dețin conuri înainte de trecerea primilor  40-50 ani.

  În funcție de aria lor de răspândire, unii cercetători îi împart în patru specii distincte: cedrii Libanului, cedrii Turciei, cedrii Ciprului și cedrii Muntilor Atlas.

  CITEȘTE ȘI :  De ce stinge apa focul ?

  Textele antice de factură religioasă ori mitologică fac deseori referire la cedrii Libanului, începând cu vestita Epopee a lui Ghilgameș până la psalmii lui David din Vechiul Testament.

  ADVERTISMENT

  Importanța istorică a acestuia a izvorât din multiplele valențe care i s-au dat din cele mai vechi timpuri. Fiind un arbore de esență tare, cedrul a fost întrebuințat la construirea templelor, palatelor și corăbiilor. Succesul comercial al egiptenior și fenicienilor a avut la bază pentru multă vreme exportul lemnului de cedru care era preferat în locul ienupărului, pinului sau stejarului.

  Există indicii potrivit cărora durerile de dinți ar fi fost  tratate în vechime uneori cu rășina acestor arbori.

  CITEȘTE ȘI :  Copacul morţii - una dintre cele mai toxice plante din lume.

  Până în pragul secolului nostru  pădurea și animalele au fost considerate inepuizabile, iar în consecință zona împădurită a Libanului a fost redusă brutal până la o suprafața de 60.000 hectare.

  Astăzi, numai 1700 hectare mai sunt acoperite cu faimosul cedru din Liban fapt care a tras un semnal de alarmă organizațiilor implicate în protecția mediului.

  Sursa

  ADVERTISMENT