Cercetătorii au descoperit un material revoluționar – cel mai negru material.

Construit de o echipă de ingineri din Marea Britanie la Surrey NanoSystems, Vantablack este cel mai negru material din lume! Datorită nanotuburilor, adică milioane de structuri de carbon care permit luminii să intre și să fie respinși înainte să fie absorbiți, acest material este unic.

Un material care absoarbe doar 0,035% din spectrul luminos – înregistrând astfel un nou record – şi care este atât de negru încât ochiul uman face eforturi pentru a-i distinge forma şi dimensiunile a fost creat de cercetătorii britanici.

Cercetătorii britanici au creat “noul negru” al lumii ştiinţifice, care are aspectul unei găuri negre. Acest material a fost denumit “super-negru” sau “Vantablack” – cel mai negru material .

CITEȘTE ȘI :  Este corect sa porti cruciulita la gat?

Acesta este, de asemenea, un conductor de şapte ori şi jumătate mai bun pentru căldură decât cuprul şi este de zece ori mai puternic decât oţelul.

“Noul negru” este creat de compania Surrey NanoSystems folosind nanotuburi de carbon, care sunt de 10.000 mai subţiri decât firul de păr uman şi atât de mici încât lumina nu poate pătrunde înăuntru, dar poate trece prin crăpăturile dintre ele. Lumina este apoi absorbită creând iluzia unei găuri negre.

ADVERTISMENT

Materialul a fost realizat pe foi de aluminiu, care pot fi văzute în fotografiile realizate de companie. În timp ce folia este încreţită şi neuniformă, suprafaţa acoperită de “Vantablack” apare complet netedă, datorită proprietăţilor sale de a absorbi lumina.

CITEȘTE ȘI :  Ce plante de interior curata aerul din casa.

Materialul “super-negru” a fost dezvoltat pentru a fi folosit la camerele astronomice, la telescoape şi la sistemele de scanare cu infraroşu şi va fi lansat la Farnborough International Airshow, în această săptămână.

“«Vantablack» reprezintă un progres major în industria din Marea Britanie a aplicării nanotehnologiei pentru instrumente optice”, a declarat Ben Jensen, reprezentant al Surrey NanoSystems.

Fiecare nanotub de carbon are un diametru de 1000 de ori mai mic decât un fir de păr uman și seamănă cu un tub cu pereți groși. Fiind atât de mici, pot fi aranjați pentru a fi extrem de eficienți în absorbția de lumină și alte radiații, existând astfel multe moduri prin care poate fi folosit, de la haine la clădiri!

CITEȘTE ȘI :  Curiozitati ale corpului uman pe care nu le stiai

Vantablack permite oricarei persoane care îl poartă sa ‘dispară’ pentru ochiul uman atunci când nu există prea multă lumină în jur. Desigur, folosirea Vantablack în scopuri militare este una dintre posibilități.