Prima pagină » Cele cinci limbaje ale iubirii

Cele cinci limbaje ale iubirii

by Inimă Albastră
196 views

Există limbaje ale iubirii ? “Dacă cineva nu te iubește așa cum ai vrea tu, nu înseamnă că nu te iubește din toată inima” scria O. Paller. Și cata dreptate are!

Specialiștii în psihologia cuplului au identificat nu mai puțin de cinci feluri prin care oamenii își exprimă iubirea. Iar dacă tu și iubitul tău aveți modalități diferite, este ca și cum nu ați vorbi aceeași limbă! Așa că te poți trezi cu suferință și frustrări când, de fapt, nu este cazul. În mod normal, fiecare dintre noi are predominant unul sau două dintre “limbaje”.

Ideal ar fi să devenim “fluenți” în toate cele cinci. Dacă ne trezim suficient de mult sensibilitatea și empatia, vom putea recunoaște iubirea chiar și dacă nu are forma cu care ne-am obișnuit.

Limbajul atingerii

Toți îndrăgostiții își trăiesc iubirea mai mult sau mai puțin tactil. Îmbrățișările, sărutul, ținutul de mână sau actul amoros sunt comune pentru toți cei care se iubesc. Cu toate acestea, numai o parte dintre ei au aceasta ca principala (sau chiar unica) modalitate de a-și exprima iubirea.

Ți s-a întâmplat ca iubitul tău să te țină în brațe tăcut, după o zi de muncă, în timp ce tu ai fi dorit să îi spui ce mult ți-a lipsit și să auzi de la el cât ești de frumoasă? Te-ai enervat vreodată că el venea să te sărute după ureche în timp ce tu făceai ceva important și ai fi preferat mai degrabă sa pună mâna și să te ajute? Poate că el te iubește la fel de mult ca și tu pe el. Dar, pur și simplu, aceasta este modul in care el știe să ți-o arate!

CITEȘTE ȘI :  10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre barbati

Limbajul cuvintelor

A spune “te iubesc” în cuvinte, prin cuvinte, este o modalitate foarte apreciată. Am zis-o, am auzit-o, nu mai încape îndoială. Un îndrăgostit cu acest limbaj activat o să găsească variații nesfârșite pe această temă. Scrisori de amor (sau mai nou e-mailuri), convorbiri pline de pasiune prin telefon sau pur și simplu “șoapte fierbinți” care să te urce în al nouălea cer.

Eminescu și Veronica Micle probabil că nici nu mai era nevoie să se atingă… Dar ce te faci dacă tu îți dorești dovezi mai concrete? După al cincilea SMS în care îți descrie ce ti-ar face dacă ar fi acasă, în loc să te înmoi, îți vine mai degrabă să îi răspunzi “mai taci și vino odată!”. Sau, dacă iar a uitat să îți cumpere parfumul ăla, și doar a trecut prin centru!, s-ar putea să arunci cu biletele lui la gunoi. Nu te grăbi! Poate acesta este singurul lui mod de a-și manifesta iubirea.

CITEȘTE ȘI :  Se întâmplă în viață să iubești dar să fii rănit …

ADVERTISMENT

Limbajul cadourilor

Este specific mai ales bărbaților. Dacă n-a fost un as la limba română și nici n-a avut parte de destulă tandrețe în copilărie, este posibil ca acesta să fie singurul mod prin care știe el să-și arate afecțiunea. Te bombardează cu daruri, de la nimicuri din bazar la bijuterii scumpe?

Te întreabă în dreptul fiecărui chioșc “vrei ceva de-aici?”… Acesta e personajul! Vei fi măgulită o vreme, dar dacă limbajul tău dominant e altul, cu toate cadourile lui o să simți că ceva îți lipsește. Nu îți face griji. Dacă iubirea e acolo, ea va găsi, cu puțin efort, și alte căi prin care să se exprime.

Limbajul timpului acordat

Este specific mai ales femeilor, dar nu neapărat. Există oameni care prețuiesc iubirea în funcție de timpul pe care îl acorda, respectiv de cel care le este acordat. “Nu facem nimic special, dar ești aici, deci mă iubești. Nu ești… mă simt abandonat/ă și neiubit/ă”. Dacă e cazul tău, nu te grăbi să te deprimi. Poate că el muncește din dorința de a-ți oferi mai mult.

CITEȘTE ȘI :  3 metode sigure de a atrage barbatul potrivit in viata ta

Poate că declarația lui înflăcărată de acum o săptămână ar fi trebuit sa te “țină” până acum. Iar dacă iubitul tău e așa, caută, pur și simplu, să îți faci mai mult timp pentru el. Psihologic vorbind, aceasta este totuși cea mai primitivă, mai copilărească dintre metode. Iubirea înseamnă mai mult și ar fi păcat să n-o manifestam din plin, prin toate căile.

Limbajul serviciilor pentru celalalt

Pare limbajul cel mai anost sau mai puțin romantic. Ei bine, da, s-a dus să plătească factura la lumină în locul meu, dar aș fi preferat să mă ia și pe mine ca să fim împreună! Sau: mi-a gătit supa de pui când eram răcită, dar mai bine m-ar fi ținut în brațe. Sau: a alergat el pe la asigurări când am bușit mașina, dar pe urmă nu mi-a spus niciodată ca asta nu îl face să mă iubească mai puțin…

Ai dreptate, dar dacă el manifestă acest limbaj te poți considera o norocoasă. E cel mai altruist dintre toate, specific ființelor mature emotional. Dacă e limbajul tău, la care el nu reacționează sau pe care nu îl apreciază, nu te necăji. Într-o zi, va înțelege.

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy