Cele mai scumpe substanțe din lume

  Atunci când vorbim de cele mai scumpe substanțe din lume, primul lucru care ne vine în minte este aurul. Într-adevăr, aurul este un metal scump, dar prețul său este incomparabil mai mic decât multe alte substanțe existente pe Pământ.

  ADVERTISMENT

  Cei de la Business Insider a realizat un top al celor mai scumpe 20 substanțe existente în prezent pe Pământ.

  19: Trufele

  19-white-truffles-e1411505295134

  Poate să coste până la 2000 de dolari pentru un kilogram. Este un tip de ciuperci ce se folosesc la prepararea diferitor rețete de paste, carne sau orez.

  18. Șofranul

  sofran_2_copy

  Costă peste 11 dolari per gram sau 5.040 de dolari per kilogram. Şofranul este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul şofran, considerat cel mai scump condiment din lume, uleiuri aromatice, precum şi numeroase alte substanţe cu utilizări în medicină şi alimentaţie.

  17. Caviarul de beluga iranian

  17-iranian-beluga-caviar

  Costă minimum 35 de dolari un gram. Este considerat drept unul dintre cele mai gustoase aperitive, consumat pe biscuiți sărați.

  CITEȘTE ȘI :  Mirul, aducător de pace şi lumină

  16. Aurul

   

  Prețul în prezent este de aproximativ 40 de dolari pentru un gram, dar e în continuă creștere.

  15. Rodiul

  15-rhodium

  Acest metal, extrem de rar, costă minimum 45 de dolari per gram. Datorită durităţii sale, este utilizat în catalizatoarele autovehiculelor pentru a reduce emisiile de carbon.

  14. Platina

  Costă de la 48 de dolar per gram. Fiind extrem de rezistent la coroziune, se folosește confecţionarea bijuteriilor, în echipamente de laborator, în medicina dentară, pentru realizarea unor contacte electrice şi mai ales în catalizatoarele autovehiculelor.

  13. Cornul de rinocer

  Costă ce puțin 55 de dolari per gram și este folosit mai mult în medicina netradițională.

  12. Creme de la Mer

  Creme de la Mer

  Această cremă costă peste 70 de dolari per gram. Deși nu este demonstra științific, se vorbește că ar întineri încă de la prima utilizare.

  11. Heroina

  droga-heroina

  Este o substanță extrem de periculoasă pentru sănătate și unul dintre cele mai căutate droguri de către dependenți, ajungând ca un gram să coste peste 100 de dolari.

  CITEȘTE ȘI :  Dieffenbachia – aceasta plantă decorativă poate ucide un copil în mai putin de un minut.

  10. Metamfetamina

  ADVERTISMENT

   

  Numit și „cristal”, acest drog chimic poate ajunge să coste și 120 de dolari pentru un gram. Este extrem de periculos, provocând stări de euforie.

  9. Cocaina crack

  E un tip de cocaină mai puternic, care costă peste 600 de dolari pentru un gram.

  8. LSD

  3000 de dolari poate să ajungă să coste un gram din acest drog halucinogen.

  7. Plutoniul

  arma_nucleara_22202800_42234800

  Substanță deosebit de radioactivă, folosită în special drept combustibil pentru reactoarele nucleare sau la fabricarea armelor nucleare.

  6. Taaffeite

  Magnesiotaaffeite-2N2S-53105

  Poate ajunge să coste și 20 de mii de dolari pentru un gram. Taaffeite este un mineral mov considerat de un milion de ori mai rar decât diamantul. Totuşi, este foarte dur, astfel încât poate fi prelucrat greu pentru bijuterii.

  5. Tritiul

  5-tritium

  Costă 30 de mii de dolari pentru un gram și este folosit în sursele de lumină, precum în cazul inscripțiilor EXIT. Doar în SUA sunt 2 milioane de astfel de inscripții.

  CITEȘTE ȘI :  Kaki, fructul zeilor.

  4. Diamantul

  4-diamonds

  Ajunge și la 65 de mii de dolari pentru un gram, fiind utilizat în industria bijuteriilor.

  3.Painite

  3-painite

  Ajunge și la 300 de mii de dolari pentru un gram, fiind considerat drept cel mai rar mineral. Este utilizat la terapiile cu cristale sau doar ca mineral ornamental.

  2. Californiul 252

  2-californium-252

  Un gram costă 27 de milioane de dolari. Californiul este un metal radioactiv , un produs chimic sintetic, care poate fi folosit ca sursă de neutroni pentru reactoare nucleare.

  1. Antimateria

  Antimateria costă 100 de trilioane de dolari pentru un gram, iar pe viitor ar putea alimenta navele spațiale care ar explora spațiul cosmic.

  Bonus: Medicamentul Soliris

  bonus-soliris

  Considerat cel mai scump medicament din lume, Soliris este produs de compania Alexion Pharmaceutical. Soliris îi ajută pe cei care suferă de o boală foarte rară a sistemului imunitar, denumită „parozysymal nocturnal hemogloginuria”: atunci când omul doarme, globulele roşii din sângele său sunt distruse.

  Tratamentul anual cu aeastă substanță depășește 500 de mii de dolari.

  ADVERTISMENT