Prima pagină » Cele mai scumpe substanțe din lume

Cele mai scumpe substanțe din lume

by Inimă Albastră
0 comment

Atunci când vorbim de cele mai scumpe substanțe din lume, primul lucru care ne vine în minte este aurul. Într-adevăr, aurul este un metal scump, dar prețul său este incomparabil mai mic decât multe alte substanțe existente pe Pământ.

Cei de la Business Insider a realizat un top al celor mai scumpe 20 substanțe existente în prezent pe Pământ.

19: Trufele

19-white-truffles-e1411505295134

Poate să coste până la 2000 de dolari pentru un kilogram. Este un tip de ciuperci ce se folosesc la prepararea diferitor rețete de paste, carne sau orez.

18. Șofranul

sofran_2_copy

Costă peste 11 dolari per gram sau 5.040 de dolari per kilogram. Şofranul este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul şofran, considerat cel mai scump condiment din lume, uleiuri aromatice, precum şi numeroase alte substanţe cu utilizări în medicină şi alimentaţie.

17. Caviarul de beluga iranian

17-iranian-beluga-caviar

Costă minimum 35 de dolari un gram. Este considerat drept unul dintre cele mai gustoase aperitive, consumat pe biscuiți sărați.

16. Aurul

 

Prețul în prezent este de aproximativ 40 de dolari pentru un gram, dar e în continuă creștere.

15. Rodiul

15-rhodium

Acest metal, extrem de rar, costă minimum 45 de dolari per gram. Datorită durităţii sale, este utilizat în catalizatoarele autovehiculelor pentru a reduce emisiile de carbon.

14. Platina

Costă de la 48 de dolar per gram. Fiind extrem de rezistent la coroziune, se folosește confecţionarea bijuteriilor, în echipamente de laborator, în medicina dentară, pentru realizarea unor contacte electrice şi mai ales în catalizatoarele autovehiculelor.

13. Cornul de rinocer

Costă ce puțin 55 de dolari per gram și este folosit mai mult în medicina netradițională.

12. Creme de la Mer

Creme de la Mer

Această cremă costă peste 70 de dolari per gram. Deși nu este demonstra științific, se vorbește că ar întineri încă de la prima utilizare.

11. Heroina

droga-heroina

Este o substanță extrem de periculoasă pentru sănătate și unul dintre cele mai căutate droguri de către dependenți, ajungând ca un gram să coste peste 100 de dolari.

10. Metamfetamina

ADVERTISMENT

 

Numit și „cristal”, acest drog chimic poate ajunge să coste și 120 de dolari pentru un gram. Este extrem de periculos, provocând stări de euforie.

9. Cocaina crack

E un tip de cocaină mai puternic, care costă peste 600 de dolari pentru un gram.

8. LSD

3000 de dolari poate să ajungă să coste un gram din acest drog halucinogen.

7. Plutoniul

arma_nucleara_22202800_42234800

Substanță deosebit de radioactivă, folosită în special drept combustibil pentru reactoarele nucleare sau la fabricarea armelor nucleare.

6. Taaffeite

Magnesiotaaffeite-2N2S-53105

Poate ajunge să coste și 20 de mii de dolari pentru un gram. Taaffeite este un mineral mov considerat de un milion de ori mai rar decât diamantul. Totuşi, este foarte dur, astfel încât poate fi prelucrat greu pentru bijuterii.

5. Tritiul

5-tritium

Costă 30 de mii de dolari pentru un gram și este folosit în sursele de lumină, precum în cazul inscripțiilor EXIT. Doar în SUA sunt 2 milioane de astfel de inscripții.

4. Diamantul

4-diamonds

Ajunge și la 65 de mii de dolari pentru un gram, fiind utilizat în industria bijuteriilor.

3.Painite

3-painite

Ajunge și la 300 de mii de dolari pentru un gram, fiind considerat drept cel mai rar mineral. Este utilizat la terapiile cu cristale sau doar ca mineral ornamental.

2. Californiul 252

2-californium-252

Un gram costă 27 de milioane de dolari. Californiul este un metal radioactiv , un produs chimic sintetic, care poate fi folosit ca sursă de neutroni pentru reactoare nucleare.

1. Antimateria

Antimateria costă 100 de trilioane de dolari pentru un gram, iar pe viitor ar putea alimenta navele spațiale care ar explora spațiul cosmic.

Bonus: Medicamentul Soliris

bonus-soliris

Considerat cel mai scump medicament din lume, Soliris este produs de compania Alexion Pharmaceutical. Soliris îi ajută pe cei care suferă de o boală foarte rară a sistemului imunitar, denumită „parozysymal nocturnal hemogloginuria”: atunci când omul doarme, globulele roşii din sângele său sunt distruse.

Tratamentul anual cu aeastă substanță depășește 500 de mii de dolari.

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy