Prima pagină » Cobra – regele șerpilor

Cobra – regele șerpilor

by Inimă Albastră
1157 views

Cobrele sunt găsite în Asia de sud-estul Indiei sau în sudul Chinei, Vietnam, Indonezia, Malaesia și Filipine.

Cele mai multe exemplare au fost înregistrate în peninsula Malaesia. Nu se cunoaște un număr exact, dar datorită numărului mic este considerată o specie pe cale de dispariție. În general cobra este întâlnită în junglă în locurile cu multă umiditate. Se ascunde sub frunze, după stânci sau în bambus. Din fericire preferă să evite locurile locuite de oameni.

Distrugerea habitatului lor a pornit o luptă între om și acest șarpe. Are un venin foarte puternic și asta îl face periculos. Cobrele pot urca și în arbuști sau copaci și pot petrece un timp semnificativ departe de sol în căutarea prăzii. Cobrele sunt amenințate de reducerea pădurilor tropicale, a junglelor și a plantațiilor de bambus.

Teama de venin face ca mulți care văd cobra să încerce s-o omoare. Ea mai este ucisă pentru piele, folosită pentru confecționarea articolelor din piele, cum ar fi curele, cizme, portofele, etc.

CITEȘTE ȘI :  Codex Gigas sau Biblia Diavolului

Hrana Șarpe Cobra

Cobra mănâncă șoareci, șobolani, șerpi, șopârle, păsări, broaște și alți șerpi. Ca toți șerpii înghit prada cu capul înainte. Ambele maxilare, cel de sus și cel de jos au ligamentele elastice pentru ca sarpele să poată înghiți animale mai mari decât circumferința sa. Șerpii nu pot mesteca prada. Aceasta este digerată de acizii foarte puternici din stomacul șarpelui. Pot rezista fără mâncare până la câteva luni de zile.

Caracteristici Șarpe Cobra

Cobra crește până la o lungime de 3.7m. Cel mai lung animal a avut o lungime de 5.6m. Atunci când este amenințat ia poziție de luptă amenințând la rândul lui. Se ridică la o treime din lungimea corpului sau, își lățește partea din apropierea capului și emite un zgomot șuierator. Cobra are solzi care-i acoperă pielea strălucitoare și uscată la atingere, dar rece.

ADVERTISMENT

Adulții au culorile galben, verde, maro sau negru și gâtul galben sau crem. Șerpișorii de cobră de lungime aproximativ 15cm, au niște benzi luminoase pe corpurile lor de culoare galben, alb sau negru. Cobra se deplasează alunecând și târându-se. Acesta este deseori văzut în grădinile muncitorilor din nord-estul Indiei.

CITEȘTE ȘI :  Lenesul, chiar este lenes?

Acesta se poate ridica maxim la o treime din corpul său pentru a se apăra sau pentru a-și căuta hrană.

Cobra este cel mai veninos șarpe de uscat din lume,după mamba neagră. O singură mușcătură poate injecta venin suficient pentru a omorâ un elefant. Veninul are o concentrație atât de mare încât nu este nevoie decât de 6-7ml. Această cantitate este suficientă pentru a omorâ 20 de persoane. Veninul are un efect paralizant asupra nervilor. În medicină este utilizat pentru tratarea artritei.

Cobra este divinizată în India, în special cu ocazia Nag Panchami, ea apare pe sculpturile de pe zidurile templelor și în miturile și legendele locale. Ea este, de asemenea, întâlnită în numeroase imagini ale cultului hindus.

CITEȘTE ȘI :  Ce dezvaluie stiinta despre sarut.

Reproducere Șarpe Cobra

Sunt singurii șerpi care își fac cuib pentru a depune ouăle. Ei adună împreună o gramadă mare de frunze pentru a-și amenaja cuibul. Aceste frunze generează caldură și ține ouăle la o temperatură mai ridicată. Femela depune 20 – 40 de ouă și se încolăcește deasupra lor pentru a le ține cald până acestea eclozează. Ouăle sunt incubate timp de două luni. În acest timp șarpele va apăra cuibul de orice prădători.

Cobrele napârlesc de mai multe ori pe an odată cu înaintarea în vârstă, de cele mai multe ori când sunt în creștere în perioada de dezvoltare. În India este o tradiție care spune că Șerpii cobra se împerechează pe viață.

Știați că Șarpele Cobra..

  • Imediat după ce ies din ou puii de cobră au venin.
  • Sunt singurii șerpi care își fac cuib pentru a-și depune ouăle.

Sursa

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy