Prima pagină » Concubinaj sau căsătorie?

Concubinaj sau căsătorie?

by Inimă Albastră
83 views

Din ce în ce mai multe cupluri aleg să trăiască în concubinaj – unele pentru o perioadă de timp, iar altele pentru … totdeauna. Poate și tu te întrebi care ar fi avantajele sau dezavantajele acestei situații.

Rata căsătoriilor din România a scăzut constant în ultimii ani. În 2007, au fost înregistrate până la nouă mariaje la mia de locuitori, potrivit datelor oficiale de la Eurostat, principalul serviciu de statistică al Uniunii Europene. În prezent, media este de 5,40 la mia de locuitori. Poate fi din din cauza crizei, multe cupluri așteptând să li se îmbunătățească situația financiară ca să aibă o nuntă mare sau să-și cumpere un apartament, dar poate că a și scăzut încrederea într-o astfel de instituție.

În căutarea partenerului perfect

Aparent, este cam același lucru și înainte să te înhami la ceva atât de serios cum este căsnicia merită să existe o perioadă de probă. Totuși, nu ai nicio garanție că versiunea „demo” va fi acceași și după semnarea actelor. Începutul poate fi foarte frumos, dar avântul romantic al primelor luni nu durează și vei vedea că apar conflicte. Chiar și în relațiile cu multe șanse de reușită există certuri care din afară pot părea chiar amuzante, dar pentru cei doi pot fi chiar motive de despărțire. Ajunși în această situație, aveți de luat o hotărâre – dacă rămâneți împreună sau nu. Dacă sunteți deja căsătoriți, probabil că veți opta mai degrabă pentru a vă rezolva conflictele, dar pentru cei în concubinaj tentația va fi probabil să se despartă. De obicei, lucrurile nu merg la sine într-o relație și este nevoie de muncă și de decizia de a rămâne împreună. Cei care cred că prin mai multe relații vor găsi persoana „perfectă” ar putea să nu ajungă niciodată să fie mulțumiți.

ADVERTISMENT

Probleme la despărțire

Bineînțeles că trebuie să știi cu cine faci pasul, dar după ce hotărârea a fost luată înseamnă că vreți să fiți împreună și la bine, dar și la rău. Nici căsătoria nu garantează neapărat că veți rămâne legați pe viață. Oamenii se mai schimbă și uneori nu există sau nu vedem altă soluție decât despărțirea. Dacă între voi există o uniune consensuală, nu veți putea împărți bunurile materiale pe care le-ați procurat împreună decât dacă ați specificat asta atunci când ați semnat contractul. Cei mai mulți care locuiesc în concubinaj nu semnează acest contract sau nu se gândesc mai înainte la problemele care pot apărea. Trecând peste problemele materiale la care nu te gândești de obicei decât când relația scârțâie rău, ține cont că cei care au cel mai mult de suferit sunt copiii – pentru că în cazul părinților necăsătoriți situația lor este mai puțin stabilă.

”În ambele cazuri partenerii au parte de o relație stabilă. Cele mai multe cupluri aleg să își testeze relația în concubinaj, înainte de a lua decizia de a se căsători. Lucrul nu este neapărat rău, dat fiind faptul că au astfel ocazia să vadă cum se împacă în diverse situații, mai ales cum își gestionează problemele și bugetul. Însă când apar copiii, cele mai multe perechi aleg să se căsătorească. Diferențele dintre căsătorie și concubinaj sunt mai ales de ordin legal. Ca dezavantaj din punct de vedere psihologic – am observat la pacientele mele, dar este și dovedit prin studii: cei care conviețuiesc așa mai mult de trei-patru ani au tot mai puține șanse să se căsătorească și să aibă copii. În general, femeile își doresc să devină mirese și mame, în schimb bărbații nu vor să strice un aranjament care le convine de minune.”Concubinajul e preferat de bărbații care nu doresc copii

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy