Prima pagină » Crinul, floarea regală

Crinul, floarea regală

by Inimă Albastră
1104 views

Toate florile pe care natura ni le-a dăruit sunt bogate în semnificații și în simboluri, cu ajutorul cărora ne putem exprima sentimentele.

Printre florile cu semnificații multiple se numără crinul, o floare pe care nu o putem descrie în cuvinte simple. Elegant, dar reflectând blândețea delicată, crinul și-a asumat de secole semnificații diverse, culese din mitologie, religie, cultură heraldică etc. Dacă sunteți curioși să aflați ce se ascunde în spatele unui buchet de crini, vă invităm la lectură!

Caracteristici

Înainte de a trece la diversele semnificații, e important să știm originile acestei flori și câteva caracteristici. Multe dintre simbolurile crinului provin tocmai de la însușirile sale!

Așadar, este o plantă bulboasă, perenă, aparținând familiei Lilium. Este originar din zona balcanică și Asia Mică, de unde a pătruns în Europa ca floare regală, simbol al suveranității. Are o tulpină înaltă, între 80 și 200 cm, și o floare mare, formată din trei petale și trei sepale. Are peste 80 de hibrizi, cu forme și culori diversificate, deci și cu semnificații diferite! În vremurile noastre, crinul este cultivat în gradini cu scop ornamental sau pentru a fi dăruit.

CITEȘTE ȘI :  10 lucruri surprinzătoare despre Vatican

Istorie și semnificații

Puțini sunt cei care știu că floarea de crin este un simbol al căsătoriei, de aceea vom alege crinul drept cadoul floral ideal pentru o astfel de ocazie. Folosirea crinului inclusiv în ceremonia căsatoriei este o tradiție ce aparține Greciei antice. Cu crini se decorau inclusiv coridorul nupțial al tinerilor miri, obicei păstrat și astăzi, și era o floare potrivită și logodnei.

Crinul alb este simbolul purității, nu numai datorită legendelor și istoriei brodate în jurul acestei flori, dar și datorită compoziției ei. De exemplu, tulpina dreaptă a crinului nu se poate îndoi, ci se poate rupe doar, așa cum spune zicala universală „se rupe, dar nu se îndoaie” despre oamenii mândri și orgolioși. De altfel, una dintre semnificațiile crinului este tocmai mândria, adăugată nobleței.

CITEȘTE ȘI :  De ce negrii nu fac cancer?

ADVERTISMENT

În epocile trecute, crinul se dăruia oamenilor cu statut, nobililor și suveranilor tocmai ca simbol al încrederii și al iubirii necondiționate. Acest simbolism a fost mutat apoi în cadrul sentimental, unde crinul dăruit unei femei indica o iubire completă, totală, un fel de a spune iubitei Tu ești regina mea!

În limbajul florilor, crinul are și un mesaj religios foarte puternic. Crinul simbolizeaza puritatea și neîntinarea. Este un simbol al Fecioarei Maria, dar și al altor sfinți, cum ar fi Arhanghelul Gavril și al Sfântului Anton.

Era un simbol al antichității grecești și al celei romane, fiind atribuit zeițelor căsătoriei și ale fecundității: Hera, soția lui Zeus, Jupiter. Există și o legendă potrivit căreia Hera, alăptându-l pe fiul ei, Hercule, scapă câteva picături pe Pământ. Picăturile au format Calea Lactee, iar cele ce au căzut direct pe sol, au înflorit, devenind crini albi!

CITEȘTE ȘI :  Kaki, fructul zeilor.

Este și un simbol heraldic, aflându-se printre simbolurile stemei nobile și ale conducătorilor: leul, acvila și crucea. Obiceiul își are originile în Evul Mediu, iar prima folosire s-a petrecut în 1211. De obicei,  este de culoare galbenă și este în așa fel așezat încât seamănă cu o coroană!

Crinii colorați – ce înseamnă fiecare culoare?

Chiar dacă am vorbit mai mult despre crinul alb, și celelalte culori sunt importante, căpătând, în limbajul florilor, un mesaj aparte. Există și galbeni, galbeni cu puncte negre, portocalii, roz și roșii.

Crinul galben – falsitate, dar și distracție

Crinul portocaliu – modestie, dar și măestrie

Crinul rosu – pasiune amoroasă, foc, Ard pentru tine!

Crinul roz – vanitate

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy