Culoarea sângelui: roșu, albastru sau verde

  Hank Green ne explică de ce culoarea sângelui la om este roșie și de ce anumite animale au sânge de culori diferite. Filmul Alien, în care extraterestrul avea sânge verde, nu e deloc departe de adevăr.

  ADVERTISMENT

  Sângele omului este roșu datorită hemoglobinei conținută în celule roșii.Hemoglobina este o proteină ce conține fier iar în contact cu oxigenul are culoarea roșiatică.

  Sângele oxigenat care pleacă de la inimă spre corp, dus de artere, are culoarea roșu aprins iar cel ce vine de la corp către inimă, adus de către vene, are dioxid de carbon și are culoarea roșu închis. Când doctorii îți iau sânge, ei iau sângele din vene, care sunt la suprafața corpului. Arterele sunt ascunse mai adânc în corpul nostru.

  CITEȘTE ȘI :  Despre rasa Husky Siberian

  ADVERTISMENT

  Sângele omului nu are niciodată culoarea albastră, dar există animale care au sânge de alte culori:
  – melcii și caracatițele au sânge albastru datorită prezenței hemocianinei (conține cupru) în sângele lor. Sângele devine albastru în contact cu aerul, în rest e transparent.
  – anumiți viermi marini au sânge de culoare roz-mov datorită hemoritinei
  – sopârle din familia scincidelor au culoarea sângelui verde datorită prezenței biliverdinei în sânge. Biliverdina este un compus al hemobglobinei și o poți observa și pe corpul tău cât te lovești și vezi vânătăile garlben-verzui.

  Așadar, dacă vedeți animale cu sânge de altă culoare nu le puteți clasifica drept extraterestre din prima. 😀

  CITEȘTE ȘI :  Locuri reale pe care știința nu le poate explica

  Cei de la Compund Chem au făcut si un infograpfic frumos legat de culoarea sângelui:
  Chemistry-of-Blood-Colours-2015

  Via TehGeekTive , Tehnocultura.ro

   

  ADVERTISMENT