Cum decurge fertilizarea in vitro – toți pașii pe care trebuie să-i urmezi

  Fertilizarea in vitro este o procedură destul de complicată ce presupune mai multe etape care trebuie urmate. Iată cum decurge fertilizarea in vitro și care sunt toți pașii pe care trebuie să îi urmezi!

  ADVERTISMENT

  Pasul 1 – Stimularea Ovariană

  În această etapă se încearcă stimularea ovarelor printr-o terapie medicamentoasă specifică astfel încât acestea să producă mai mulți foliculi cu scopul de a obține mai multe ovule. Monitorizarea numărului şi a creşterii foliculilor în timpul tratamentului se realizează prin ecografie intravaginală şi cu ajutorul unor teste hormonale de sânge. Maturarea finală a ovulelor se realizează prin injecții cu HCG, hormon cunoscut și cu denumirea de gonadotropină corionică umană.

  Recoltarea ovulelor este programată la 34-36 ore după injecția cu HCG. Este important de menționat faptul că în această primă etapă poți simții un ușor disconfort în partea inferioară a abdomenului din cauza creșterii în volum a ovarelor, însă acest lucru nu trebuie să te alarmeze deoarece este ceva normal în fertilizarea in vitro.

  CITEȘTE ȘI :  Misterioasele statuete Vinca

  Pasul 2 – Recoltarea Ovocitelor

  Aceasta este o procedare scurtă, nedureroasă, însă la cerere se poate face o anestezie ușoară. Recoltarea ovocitelor se realizează prin puncție foliculară intravaginală. Ovocitele recoltate sunt depozitate într-o substanță specială, în incubator. După recoltare este posibil să ai secreții maronii. Alte simptome includ o ușoară durere în zona inferioară a abdomenului și temperatură ridicată de până la 37,3 ͦ C. Imediat după recoltare partenerul trebuie să doneze materialul seminal.

  Embrionii sunt ținuți în incubator până ajung la stadiile de blastocist pentru a mării șansele obținerii unei sarcini. Cu toate acestea nu toți embrionii formați ajung la stadiul de blastocist, ci numai cei mai viguroși, realizându-se astfel o selecție naturală a acestora.

  CITEȘTE ȘI :  Sarcofagul de la Palenque – un mister nedezlegat.

  ADVERTISMENT

  În cazul în care tratamentul nu dă rezultate favorabile de la prima încercare există posibilitatea congelării ovulelor sănătoase sau a embrionilor rămași în vederea unei utilizări viitoare la o alta fertilizare in vitro.

  Pasul 3 – Transferul Embrionar

  Transferul embrionar este un proces complet nedureros. Acesta se realizează la 2 – 6 zile după puncția foliculară și prelevarea ovocitelor, constând în transferul embrionilor în interiorul uterului. În funcție de istoricul cuplului, de vârsta viitoarei mămici și de numărul încercărilor anterioare la care a fost supus cuplul, medicul decide numărul embrionilor care vor fi transferați.

  De obicei sunt aleși între 2 și 4 embrioni. După transferul embrionar este indicată odihna la pat pentru o perioadă scurtă de timp.

  Pasul 4 – Aflarea rezultatului

  Și în acest caz testul de sarcină este utilizat pentru a afla dacă tratamentul de fertilizare in vitro a avut succes sau nu. Testul de sarcină trebuie efectuat la 10 – 15 zile după transferul embrionar. Odată cu instalarea sa în uter, embrionul începe să elibereze un hormon numit gonadotropină corionică umană sau HCG.

  CITEȘTE ȘI :  31 de lacuri uimitoare din Romania.

  Prin intermediul acestui test se verifică nivelul acestui hormon din sângele femeii. În cazul în care primul test de sarcină este pozitiv, după aproximativ 2 / 3 zile viitoarea mămica va fi supusă unui nou test de sânge pentru a vedea dacă s-a mărit cantitatea de hormoni din sânge. Astfel se verifică și nivelul altor hormoni care indică existența unei sarcini: estradiolul și progesteronul.

  În cazul în care nu apar alte complicații, după 4 săptămâni se va efectua o ecografie intravaginală care va confirma sau nu succesul fertilizării in vitro.

  ADVERTISMENT