Prima pagină » De ce negrii nu fac cancer?

De ce negrii nu fac cancer?

by Inimă Albastră
329 views

Stiai ca negrii nu fac cancer?România este una dintre țările în care melanomul malign este descoperit târziu pentru că pacienții nu iau în serios efectuarea unui control medical al alunițelor măcar o dată pe an, ideal de două ori.

În aceste condiții șansele de supraviețuire a pacientului sunt minime – ne spune medicul dermato-venerolog  Beatrice Prie de la Centrul Medical Neolife.

Statisticile arată că și în Statele Unite cel mai frecvent cancer înregistrat este cel de piele, peste 35% din acestea fiind melanom malign. Totuși persoanele de culoare au o rată mult mai mică de cancer.

Ne explică specialistul de ce:

Culoarea pielii noastre este în strânsă legătură cu cantitatea de pigment melanic cu care este înzestrat corpul nostru.

CITEȘTE ȘI :  Misterioasele statuete Vinca

O piele foarte albă înseamnă o lipsa a pigmentului, iar o piele neagrăînseamnă că avem de-a face cu un exces de pigment melanic. Cantitatea de melanină este determinată genetic, iar pielea neagră este un avantaj în sensul că foarte rar aceste persoane dezvoltăcancere de piele. Explicația stă în cantitatea mare de pigment melanic care formează în același timp și o barieră împotriva efectelor razelor ultraviolete.

ADVERTISMENT

Statisticile privind melanomul malign la persoanele de culoare arată o diferență uriașă între acestea și albi, în favoarea celor dintâi. Dacă fac totuși cancere de piele, negrii fac mai mult pe picioare, dar incriminat este factorul traumatic – explică specialistul Neolife.

CITEȘTE ȘI :  Care e rezultatul încrucișării unei zebre cu o girafă?

Melanomul apare la persoanele care s-au expus la soare în mod exagerat în copilărie și în adolescență, dar și la cei care au ori au suferit arsuri solare de mai multe ori de-a lungul vieții. Predispoziția genetică este, de asemenea, un factor favorizant.

Procesul bronzării este de fapt o închidere la culoare a melaninei deja existente în epidermă, efectul fiind mai intens dacă persoana are o piele mai închisă.

Doctorul Beatrice Prie de la Centrul Medical Neolife pledează pentru o expunere treptată la soare, mai ales că tipul caucazian din care și românii fac parte, nu conține  pigment melanic suficient încât să ofere o protecție eficientă.

CITEȘTE ȘI :  Lavanda

O expunere prelungită la radiații ultraviolete poate duce la lezarea ADN-ului din celule. Problemele create pot fi – riduri, pete, pistrui, îngroșarea epidermei –  iar la extreme sunt generate mutații ce duc la formarea de melanoame.

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy