Prima pagină » De ce pare mai frig decât arată termometrul?

De ce pare mai frig decât arată termometrul?

by Inimă Albastră
65 views

De ce pare mai frig decât arată termometrul?

În momentul când termometrul arată de mai mule zile temperaturi negative, ne întrebăm, totuși, de ce ne e atât de frig când organismul ar trebui să se adapteze? Temperatura pe care o resimțim este inferioară temperaturii reale din cauza răcirii eoliene.De ce pare mai frig decât arată termometrul?

Au trecut câțiva ani de când nu am mai avut temperaturi atât de scăzute în România. De o săptămână, mercurul termometrelor rămâne mult sub 0 grade și afișează valori ce depășesc -15 grade Celsius. Asemenea temperaturi nu îți dau motive să scoți nasul afară, și, când trebuie să o faci, te înfofolești cum poți: de la izmene, ciorapi groși și pulovăre la geci groase, căciuli și mănuși pregătite pentru frigul arctic… fiecare se îmbracă cu ce poate mai gros.

În momentul când ieși din casă, fenomenul devine frapant: chiar dacă termometrul arată -5°C, ai senzația că e mult mai frig! Cauza este următoarea: temperatura resimțită diferă de ceea ce arată mercurul termometrului. Mai mult, temperatura nu se măsoară în grade, ci este o reacție a corpului uman la vântul înghețat.

ADVERTISMENT

În Statele Unite au fost utilizate pentru prima dată concepte ca „factorul vânt” sau „răcire eoliană”. Azi, unele media dau două temperaturi: cea reală și cea pe care o resimțim, ambele fiind exprimate în grade Celsius. Cum se obține cea de-a doua cifră? Prin raportul între temperatura adevărată și viteza vântului. De exemplu, dacă la Întorsătura Buzăului sunt -20 grade Celsius și vântul suflă cu 30 kilometri la oră, atunci temperatura resimțită este de -32.57°C.

Totodată, temperatura diferă de la un individ la altul, în funcție de starea sa de sănătate, de oboseală, dacă e îmbrăcat mai gros sau nu, dacă a mâncat sau nu etc. La suprafața pielii, organismul își formează o pernă de aer specială: un fel de flux de căldură cuprins în îmbrăcăminte, care îl protejează de frig și se combină cu o transpirație mai mult sau mai puțin intensă.

După descoperirea acestui fenomen, cercetătorii au reușit să dezvolte o formulă matematică prin care să estimeze temperatura resimțită. Mai multe site-uri vă oferă posibilitatea să calculați temperatura în funcție de temperatura reală și de viteza vântului, de exemplu,Environment Canada.

Calculați temperatura din zona în care locuiți și nu uitați să vă înfofoliți bine, căci iarna mai durează…

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy