Prima pagină » De ce sa nu dormi cu televizorul aprins

De ce sa nu dormi cu televizorul aprins

by Inimă Albastră
186 views

Tu cum adormi? Dormi cu televizorul aprins ?

Esti una din putinele persoane care inca mai pot adormi fara sa stea pe Facebook sau sa asculte muzica? Iti mai amintesti cum era cand te puneai in pat si stateai doar cu tine pana adormeai? Fara telefon, fara televizor, fara muzica.

Daca nu, este cazul sa te ingrijorezi si sa citesti foarte atent randurile de mai jos.

De ce sa nu dormi cu televizorul aprins

Foarte multi oameni dorm cu televizorul aprins. Televizorul a devenit companionul a milioane de oameni, fara sa aiba lucruri prea interesante de zis. Ii face sa se simta mai siguri, sa uite ca dorm singuri si sa se concetreze la ceva pana adorm. Li se pare ca adorm mai repede cand, de fapt, lucrurile nu stau deloc asa.

Adormitul cu televizorul uitat (sau dat intentionat) pe cine stie ce program este un gest facut „de nevoie”, care devine cu usurinta un obicei. Tocmai de aceea ajung multe familii sa nu mai poata sta fara televizoare, ba chiar sa aiba cate un televizor in fiecare camera.

CITEȘTE ȘI :  Peştera din Apuseni unde gheaţa arde .

De ce ar trebui sa te ingrijoreze? Pentru ca dormitul cu televizorul aprins nu creeaza doar dependenta, ci duce si la depresie. Si asta pentru ca oamenii au fost creati sa doarma pe intuneric. De aceea iti este si somn cand vine seara.

Cand se lumineaza, corpul tau stie ca trebuie sa se trezeasca, intrucat receptorii de lumina situati in spatele ochiului transmit corpului tau ca nu mai este vreme de dormit, prin stoparea eliberarii de melatonina, hormonul care te face sa dormi.

ADVERTISMENT

Astfel, cand adormi cu televizorul pornit, iti supui corpul organismul unui tratament total diferit de relaxarea somnului. Receptorii de lumina din ochii tai vor putea sa observe lumina din camera chiar si cand tu dormi. Iar acest proces ii face sa lucreze, chiar daca stau inchisi, iar pe tine te face sa te trezesti mai obosita, sa ai un somn prost si sa nu mai dai randament a doua zi.

CITEȘTE ȘI :  Ai scobituri la baza coloanei? Ce sunt ele?

Tracy Bedrosian, doctorand la Universitatea Ohio, a realizat un experiment prin care a dovedit ca persoanele care nu dorm in intuneric se bucura semnificativ mai putin de toate activitatilesi au stari depresive mai dese decat persoanele care dorm fara televizorul pornit. In plus, aceste aspecte au impact si asupra starilor fizice, persoanele care dorm cu televizorul uitat deschis avand mai putina energie decat celelalte.

Insa mai exista un aspect negativ al adormitului cu televizorului drept companion, care poate sa duca si el la depresie. Cand te culci butonand telefonul sau uitandu-te la o emisiune TV, iti blochezi, practic, gandurile. Nu mai ai timp sa stai cu tine, sa te intelegi si sa iti planifici viata. Este bine stiut ca persoanele care nu pot sa fie singure cu ele (acelea depresive) se refugiaza in muzica sau orice altceva, pentru a nu fi puse in situatia de a se confrunta cu sine.

CITEȘTE ȘI :  Dormi prea puține ore pe noapte? Află la ce riscuri ești expus.

Ei bine, si viceversa se aplica, intrucat sustragerea de la realitate prin televizor are acelasi efect depresiv.

Asadar, este clar ca nu trebuie sa mai adormi cu televizorul mergand. Daca ti se pare dificil sa renunti la acest obicei nefericit din prima, poti las alumina aprinsa intr-o incapere alaturata si tine usa intredeschisa.

Este mai important sa fii sanatoasa si sa scapi de un obicei prost, nu crezi?

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy