De ce sa nu dormi cu televizorul aprins

  Tu cum adormi? Dormi cu televizorul aprins ?

  ADVERTISMENT

  Esti una din putinele persoane care inca mai pot adormi fara sa stea pe Facebook sau sa asculte muzica? Iti mai amintesti cum era cand te puneai in pat si stateai doar cu tine pana adormeai? Fara telefon, fara televizor, fara muzica.

  Daca nu, este cazul sa te ingrijorezi si sa citesti foarte atent randurile de mai jos.

  De ce sa nu dormi cu televizorul aprins

  Foarte multi oameni dorm cu televizorul aprins. Televizorul a devenit companionul a milioane de oameni, fara sa aiba lucruri prea interesante de zis. Ii face sa se simta mai siguri, sa uite ca dorm singuri si sa se concetreze la ceva pana adorm. Li se pare ca adorm mai repede cand, de fapt, lucrurile nu stau deloc asa.

  Adormitul cu televizorul uitat (sau dat intentionat) pe cine stie ce program este un gest facut „de nevoie”, care devine cu usurinta un obicei. Tocmai de aceea ajung multe familii sa nu mai poata sta fara televizoare, ba chiar sa aiba cate un televizor in fiecare camera.

  CITEȘTE ȘI :  Everest NU mai este cel mai înalt munte din lume.

  De ce ar trebui sa te ingrijoreze? Pentru ca dormitul cu televizorul aprins nu creeaza doar dependenta, ci duce si la depresie. Si asta pentru ca oamenii au fost creati sa doarma pe intuneric. De aceea iti este si somn cand vine seara.

  Cand se lumineaza, corpul tau stie ca trebuie sa se trezeasca, intrucat receptorii de lumina situati in spatele ochiului transmit corpului tau ca nu mai este vreme de dormit, prin stoparea eliberarii de melatonina, hormonul care te face sa dormi.

  ADVERTISMENT

  Astfel, cand adormi cu televizorul pornit, iti supui corpul organismul unui tratament total diferit de relaxarea somnului. Receptorii de lumina din ochii tai vor putea sa observe lumina din camera chiar si cand tu dormi. Iar acest proces ii face sa lucreze, chiar daca stau inchisi, iar pe tine te face sa te trezesti mai obosita, sa ai un somn prost si sa nu mai dai randament a doua zi.

  CITEȘTE ȘI :  Cea mai frumoasa gradina din lume

  Tracy Bedrosian, doctorand la Universitatea Ohio, a realizat un experiment prin care a dovedit ca persoanele care nu dorm in intuneric se bucura semnificativ mai putin de toate activitatilesi au stari depresive mai dese decat persoanele care dorm fara televizorul pornit. In plus, aceste aspecte au impact si asupra starilor fizice, persoanele care dorm cu televizorul uitat deschis avand mai putina energie decat celelalte.

  Insa mai exista un aspect negativ al adormitului cu televizorului drept companion, care poate sa duca si el la depresie. Cand te culci butonand telefonul sau uitandu-te la o emisiune TV, iti blochezi, practic, gandurile. Nu mai ai timp sa stai cu tine, sa te intelegi si sa iti planifici viata. Este bine stiut ca persoanele care nu pot sa fie singure cu ele (acelea depresive) se refugiaza in muzica sau orice altceva, pentru a nu fi puse in situatia de a se confrunta cu sine.

  CITEȘTE ȘI :  De ce nu se îmbolnăvesc elefanţii de cancer

  Ei bine, si viceversa se aplica, intrucat sustragerea de la realitate prin televizor are acelasi efect depresiv.

  Asadar, este clar ca nu trebuie sa mai adormi cu televizorul mergand. Daca ti se pare dificil sa renunti la acest obicei nefericit din prima, poti las alumina aprinsa intr-o incapere alaturata si tine usa intredeschisa.

  Este mai important sa fii sanatoasa si sa scapi de un obicei prost, nu crezi?

  ADVERTISMENT