Prima pagină » De ce stinge apa focul ?

De ce stinge apa focul ?

by Inimă Albastră
2562 views

Trebuie să fie o amintire ancestrală, de pe vremea omului care trăia în peșteră, dar cu toții se pare că știm intuitiv, din cultura generală că apa stinge focul și nu ne întrebăm niciodată de ce.

Ei bine, de ce stinge apa focul? Înainte de a merge mai departe, trebuie să punctăm: apa nu trebuie folosită niciodată peste un foc pornit de la electricitate sau pentru un foc pornit de la ulei sau grăsime. Motivele: apa conduce curentul electric probabil chiar spre picioarele noastre. Și deoarece apa nu se amestecă cu uleiul sau grăsimea, nu va face decât să răspândească focul.

Focul are nevoie de trei lucruri pentru a supraviețui: combustibil, oxigen și o temperatură destul de ridicată pentru a aprinde combustibilul și a obține reacția de combustie pentru a începe; după aceasta , reacția dă destulă căldură pentru a întreține focul.

CITEȘTE ȘI :  Nostradamus

Evident, primul lucru pe care trebuie sa îl facem este să îndepărtăm sursa de combustibil. Dacă nu va fi nimic de ars, nu va fi nici foc. Dar apa nu poate face asta, așa că va ataca două lucruri esențiale: oxigenul și temperatura.
Un potop de apă dintr-o găleată sau un furtun poate sufoca focul ca și cum ar fi o pătură, prin simplul fapt că blochează aerul. Un strat subțire de apă, chiar și pentru un timp scurt, poate face acest truc. Dacă nu este aer, nu este oxigen și prin urmare nu este nici foc.

ADVERTISMENT

Apa, de asemenea, va reduce temperatura materialului care arde. Fiecare material combustibil are o temperatură minimă la care să ajungă înainte ca focul să pornească și să înceapă să ardă. Dacă apa va răci materialul sub această temperatură, nu va mai arde.

CITEȘTE ȘI :  Somnul de după-amiază și beneficiile sale

Până și apa fierbinte este cu mult sub temperatura la care majoritatea lucrurilor ard. Un potop de apă nu e neapărat necesar. Apa de la o stropitoare poate stinge un foc, chiar dacă între stropii de ploaie va fi oxigen. De aceea merge daca îi scădem temperatura.

O stropitoare va scădea temperatura în două feluri. În primul rând, apa în stropi foarte mici tinde să se evapore, iar evaporarea este un proces de răcire. În al doilea rând, apa are particularitatea care o face mai bună ca orice alt lichid pentru a stinge focul: absoarbe lacom căldura. Apa are un mare apetit pentru căldură.

Un litru de apă absoarbe aproximativ 500 calorii de căldură înainte ca temperatura să urce cu un singur grad Fahrenheit.

CITEȘTE ȘI :  Cetăţi celebre, ascunse de apele oceanelor

Este mult? Ei bine, comparând cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura cu un grad Fahrenheit altor substanțe: Mercurul necesită 8.3 calorii, benzenul 63 calorii, roca de granit 48 de calorii, lemnul 106 calorii, uleiul de măsline 118 calorii.

Morala este că puțină apă poate lua o mare parte din căldura focului înainte de a începe să fiarbă și a se transforma în aburi. În concluzie, apa este un agent de răcire foarte eficient. De aceea este folosită în sistemele de răcire ale automobilelor. Bineînțeles, și faptul că e și ieftină nu strică.

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy