Prima pagină » Dieffenbachia – aceasta plantă decorativă poate ucide un copil în mai putin de un minut.

Dieffenbachia – aceasta plantă decorativă poate ucide un copil în mai putin de un minut.

by Inimă Albastră
583 views

Poartă numele de Dieffenbachia fiind  o specie originară din zona pădurilor tropicale din America Centrală și Africa de Sud.

Deși o folosim ca plantă decorativă, nu-i cunoaștem efectele negative asupra sănătății noastre și a copiilor noștri. Mulți o avem la birou și chiar în apartamente ea fiind o plantă decorativă recunoscută prin frunzele ei mari,  oval-alungite, cu numeroase striuri sau pete albe sau galbene. Este o plantă îndrăgită și des utilizată atât în decorarea caselor cât și a birourilor sau a spațiilor publice.

Ceea ce însa nu știu mulți este faptul că frunzele acestei specii sunt toxice și uneori chiar mortale. Conțin o sevă destul de toxică cunoscută sub numele de  „Dumb Cane” care înseamnă „trestia prostului”’. Când  planta a fost descoperită și folosită ca una decorativă mulți oameni  au mers pe ideea că  ingestia frunzelor poate prosti persoana.

CITEȘTE ȘI :  Cel mai înfricoșător șarpe din România

Desigur, realitatea este un pic diferită, dar asta nu înseamnă că planta nu poate fi toxică sau chiar mortală. Părerile sunt însă împarțite în privința toxicității, deși mulți nu sunt de acord cu efectele adverse ce pot fi destul de serioase.

Frunzele conțin celule de oxalați de calciu, care au o formă de ace. În urma ingestiei, aceste cristale pot cauza senzații de arsură temporare, erytherme, adică înroșiri foarte puternice și dureroase ale pielii și în anumite cazuri pot apărea edeme și ulcerații.

ADVERTISMENT

Atât mestecatul cât și ingerarea unor părți din această plantă poate produce iritații, senzații de arsură, umflarea limbii sau chiar paralizia parțială a gurii. Dar în cazul copiilor sau a animalelor de companie, se pot observa simptome mai serioase cum ar fi orbirea temporară, salivare excesivă, iritare temporară și inflamații locale.  Este important de menționat că din toți cei afectați de Dieffenbachia, aproximativ 70% sunt copii mai mici de 5 ani, însa s-au semnalat cazuri de intoxicare și la adulți.

CITEȘTE ȘI :  Top 5 cele mai ciudate fructe din lume

În ultima vreme pe rețelele de socializare circula informații și avertizări cum că ingerarea sau consumulîn exces a frunzelor de Dieffenbachia  poate duce la deces. Moartea la adult poate surveni  în 15 minute sau mai puțin iar la copiii de sub 5 ani mai puțin de două minute.

Informația nu a fost însa confirmată oficial, însă este bine să vă luați măsuri de precauție și este recomandat ca odată planta atinsă, trebuie evitat contactul cu ochii și imediat să vă spălați pe mâini. În plus copiii nu trebuie să se joace în preajma ei.

Sursa: ziarulevenimentul.ro, wikipedia

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy