Dormi prea puține ore pe noapte? Află la ce riscuri ești expus.

  Dormi prea puține ore pe noapte? Profesorii de la Universitatea Harvard au atras atenția asupra pericolelor la care sunt expuși oamenii care nu dorm suficient noaptea, mai exact – cel puțin opt ore.

  ADVERTISMENT

  Ei au pus laolaltă și au analizat mai multe cercetări privind efectele privării de somn asupra organismului uman.

  Iată riscurile care vin la pachet cu un număr prea mic de ore dormite pe noapte

  Infecții virale

  Un studiu publicat în “Archives of Internal Medicine” din SUA a descris legătura dintre numărul de ore de somn și riscul de infectare virală. Timp de două săptămâni, o echipă de cercetători a monitorizat în timpul nopții 153 de bărbați și de femei, pentru a consemna numărul de ore dormite.

  Ulterior, puși sub carantină, participanții la cercetare au fost expuși virusului care cauzează gripa. La finalul experimentului, oamenii de știință au constatat că persoanele care dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte aveau șanse de trei ori mai mari să se îmbolnăvească, față de cei care dormeau cel puțin opt ore.

  Kilograme în plus

  Revista de specialitate “Obesity” a publicat un articol pentru care au fost analizate 36 de studii internaționale despre legătura dintre somn și greutatea corporală. Mai ales în cazul copiilor, numărul prea mic de ore de somn dezechilibrează hormonii care controlează pofta de mâncare și foamea.

  CITEȘTE ȘI :  Știai că există banane roșii?

  Pe termen lung, oboseala adunată în timp și nevoia de a mânca generată de instabilitatea hormonală duce la creșteri în greutate, de la supraponderabilitate până la obezitate.

  Diabet

  Un raport publicat în jurnalul de specialitate “Diabetes Care” a dezvăluit o creștere semnificativă a riscului de diabet zaharat de tip II la persoanele care suferă de insomnie. Dacă această tulburare a somnului se întinde pe o perioada mai mare de un an, iar numărul de ore dormite pe noapte este mai mic de cinci,șansele de a dezvolta diabet de tip II sunt de trei ori mai mari.

  Același risc nu este prezent și la persoanele care dorm, în medie, șase ore pe noapte. Lipsa somnul provoacă dezechilibre hormonale ce duc atât la probleme de greutate, cât și la diabet.

  Hipertensiune arterială

  Aceeași cercetare în care a fost analizată legătura dintre privarea de somn și diabet a indicat și cazuri mai dese de tensiune arterială crescută în rândul celor care dorm prea puțin.

  CITEȘTE ȘI :  Animale care nu pot muri

  ADVERTISMENT

  În revista de specialitate “Sleep”, oamenii de știință au avertizat că riscul de hipertensiune este de 3,5 ori mai mare în rândul celor care dorm sub șase ore pe noapte, comparativ cu cei care depășesc această cifră.

  Boli de inimă

  Mai multe studii analizate de cercetătorii de la Universitatea “Harvard” au indicat că și privarea de somn pe termen scurt crește riscul de afecțiune cardiovasculară. Acestea survin pe fondul nivelului ridicat al colesterolului și al trigliceridelor din sânge, precum și din cauza hipertensiunii arteriale.

  O cercetare amănunțită a fost efectuată pe 98.000 de japonezi, femei și bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, pe o perioadă de 14 ani. În urma analizei datelor obținute, oamenii de știință au constatat că o diferență trei ore (de la șapte ore la doar patru de somn) crește riscul cardiovascular de aproximativ două ori.

  Pe lângă numărul de ore dormite contează și calitatea somnului. Cei care suferă de apnee (o afecțiune a aparatului respirator care se manifesta prin pauze respiratorii repetate și frecvente în timpul somnului, n.r.) prezintă, la rândul lor, risc crescut de apariție a bolilor de inimă.

  CITEȘTE ȘI :  Pasarea lira

  Un studiu efectuat de organizația americana “Wisconsin Sleep Cohort” a arătat că suferinzii de apnee au de trei ori mai multe șanse să moară în termen de 18 ani de la ultimele episoade de pauze respiratorii decât cei care nu au fost marcați de aceasta afecțiune.

  Tulburări psihice

  O analiză efectuată pe o mie de persoane cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, care au raportat episoade de insomnie, arată că aceștia sunt expuși riscului de depresie severă de patru ori mai mult decât cei care au un somn liniștit.

  Pe lângă depresie, insomnia sau prea multe ore pierdute pe noapte duc la stări de anxietate, care, în anumite condiții, se pot transforma în atacuri de panică.

  Risc de deces

  Studiul efectuat pe 98.000 de japonezi, menționat mai sus, a dezvăluit și un risc de deces de 1,3 ori mai mare la indivizii cu tulburări de somn, față de persoanele care dorm opt sau peste opt ore pe noapte.

  Privarea de somn asociată cu apnee creste riscul de deces timpuriu cu 46%, potrivit unei cercetări care a durat opt ani și la care au participat 6,400 de femei și bărbați.

  ADVERTISMENT