Prima pagină » Eucaliptul curcubeu – o operă a naturii

Eucaliptul curcubeu – o operă a naturii

by Inimă Albastră
509 views

Eucaliptul curcubeu (Eucalyptus deglupta) este una dintre cele mai apreciate specii vegetale ale climatului tropical umed.

La realizarea acestui lucru contribuie atât aspectul sau inconfundabil cât și extinderea sa redusă ce se limitează la câteva regiuni din insulele Papua Noua Guinee și Filipine.

Pe măsură ce se coboară de la Poli spre Ecuator complexitatea și diversitatea ecosistemelor cresc datorită condițiilor climatice caracteristice fiecărei regiuni geografice în parte. Speciile de animale și plante ce corespund mediului tropical vor fi probabil primele care vor atrage atenția oricărui călător ce s-ar încumeta să parcurgă un astfel de itinerariu.

Este de remarcat că Eucaliptul curcubeu reprezintă singura specie din Genul Eucalyptus a emisferei nordice care crește în mod natural în pădurile tropicale.

CITEȘTE ȘI :  Șampania – 15 lucruri pe care nu le știai despre ea

ADVERTISMENT

Denumirea plantei provine de la aspectul multicolor al scoarței  trunchiului, care se prezintă sub forma unor benzi colorate în nuanțe diferite.  Pe parcursul anului, eucalipților impozanți ce ating adesea 70 m,  le cad pe rând mai multe straturi de scoarță pentru a fi înlocuite de altele noi. Acestea sunt la început de un verde intens ca mai târziu să evolueze în  culori precum albastru, portocaliu, violet și maro în cele din urmă.

Prima impresie creată la vederea unor astfel de exemplare este că trunchiurile masive au fost pictate de o persoană. Adevărul este că aici natura și-a manifestat simțul artistic într-o mai mare măsură decât în alte locuri ale planetei.

CITEȘTE ȘI :  Noi informatii preţioase despre originea oamenilor

Din nefericire soarta acestor minunați eucalipți devine incertă întrucât lemnul lor s-a transformat într-una dintre cele mai valoroase materii prime în confecționarea mobilierului de lux. Pe lângă această utilizare specia mai este destinată obținerii celulozei și a  hârtiei albe.

În afară de legătura cromatica dintre Eucaliptul curcubeu și fenomenul atmosferic de la care  și-a primit numele, acestea mai au în comun stările de contemplare și de liniște pe care le împărtășesc privitorilor entuziaști.

Sursa : GradinaMea.ro

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy