Există sau nu dragoste la prima vedere?

Oare trebuie să experimentăm dragoste la prima vedere ca să credem în ea? Oare cei care admit că au trăit-o se înşală şi nu se cunosc prea bine din punct de vedere sentimental?

ADVERTISMENT

Câte persoane, atâtea păreri despre dragostea la prima vedere. Unde se află deci, adevărul despre existenţa ei? Am încercat să aflu acest lucru de la opt oameni care au trăit pe propria piele dragostea adevărată, dar şi doi psihologi.

Răspunsurile mi-au arătat că dragostea la prima vedere este uneori înţeleasă greşit, dar nu este imposibil de simţit.

Doar idealiştii cred în dragoste la prima vedere?

“Dragostea se naşte la prima vedere doar în cazul idealiştilor. Faptul că prima impresie este de cele mai multe ori greşită demontează ideea unei iubiri infiripate la prima vedere”, îmi spune convinsă Raluca.

Ea mărturiseşte că şi-a dorit mult să fie cu un anumit bărbat chiar de la prima vedere, dar el a dezamăgit-o şi nu e singurul! De aceea, ea nu se ghidează după primul impuls, ci aşteaptă “a doua privire”. Sunt idealişti cei care cred că vor fi împreună de la prima întâlnire, iar totul nu e decât o iluzie.

La fel de reticentă a fost şi Ana atunci când am întrebat-o dacă ea crede în dragoste la prima vedere.

Odată cu înaintarea în vârstă simţim mai greu dragostea…

“Doar la 18 ani poţi susţine că ai experimentat dragoste la prima vedere. Mai târziu începi să vezi superficialitatea sentimentelor din tinereţe şi nu mai ridici în slăvi dragostea de altă dată. Adevărata iubire este construită în timp”, consideră Ana.

Dragostea e oarbă în sensul că o confudăm cu atracţia sexuală

Irina spune că “dai cu capul în gard” dacă nu realizezi că iubeşti la prima vedere doar trupul sau şarmul bărbatului ce ţi-a sucit minţile. Dacă îţi spui că-l iubeşti cu totul, iar atracţia sexuală scade şi începi să-l cunoaşti pe celălalt, îţi vei da seama că afirmaţiile despre dragostea la prima vedere sunt nefondate.

CITEȘTE ȘI :  Atunci când iubești pe cineva care a devenit o amintire ...

Monica îmi povesteşte că prima ei iubire a fost construită pe o fantezie. L-a plăcut de la prima vedere şi, spune ea, i-a atribuit calităţi inchipuite şi l-a transformat în idealul ei masculin. Evident, câteva luni mai târziu, timp în care l-a cunoscut pe el, cel real, a suferit o mare dezamăgire, care a lecuit-o de iubirile la prima vedere.

Corina preferă să rămâna optimistă şi să creadă că, după cunoaştere, urmează dragostea adevărată, susţinută de atracţia de la prima vedere. De fapt, crede ea, cele două se completează, nu se elimină una pe cealaltă.

“Pur şi simplu, poţi trece cu vederea defectele pe care le descoperi la celălalt şi se poate naşte o frumoasă poveste de iubire”, menţionează ea.

Poţi să simţi dragostea abia după ce ajungi să-l cunoşti pe el cu bune şi, mai ales, cu rele, crede şi Mihaela.

“Probabil unii vor spune că s-au îndrăgostit la prima vedere, dar cred că, de fapt, au confundat dragostea cu atracţia fizică. Chiar îi înţeleg, pentru că linia dintre cele două este foarte fină, mai ales în prezent, când fizicul contează atât de mult”, ne atenţionează ea.

Trebuie să cunoşti pe cineva cu adevărat, să treci de aparenţe şi de aspectul fizic, pentru a simţi iubire, nu atracţie. Aşadar, dragostea la prima vedere mi se pare un mit, conchide Mihaela.

Ei bine, trei dintre cei intervievaţi mi-au mărturisit că au trăit dragostea, NU atracţia, la prima vedere.

Liliana râde atunci când o întreb dacă există dragoste la prima vedere. Se simte privilegiată că este de aproape cinci ani cu bărbatul pe care a simţit că îl iubeşte din prima clipă.

“L-am văzut la un concert şi am ştiut că el este iubirea vieţii mele. Nu ştiu cum să-ţi explic. A fost ca şi cum am avut o revelaţie, am simţit pur şi simplu. Am vorbit şi ne-am dat o întâlnire. Ne-am plimbat, ne-am sărutat şi am format un cuplu chiar după prima noastră întâlnire. La o saptămână mi-a spus că mă iubeşte, iar eu i-am răspuns cu o naturaleţe ce mă miră şi în prezent. Suntem de aproape cinci ani împreună şi am ştiut chiar din prima zi că el este Alesul meu”, îmi povesteşte dintr-o suflare Liliana.

CITEȘTE ȘI :  4 semne ca ii place sa isi petreaca timpul cu tine

ADVERTISMENT

Ea îmi certifică că există dragoste la prima vedere, dar nu mulţi au norocul ori privilegiul să o trăiască.

Iulian îşi aminteşte de fata pe care a văzut-o preţ de câteva secunde, pe vremea când avea 14 ani şi pe care a simţit că o iubeşte dintr-o privire.

,,Acum aproape 10 ani eram pe stradă şi a trecut pe lângă mine o fată superbă. Mi-a zâmbit şi i-am zâmbit. Nu am avut curajul să vorbesc cu ea şi regret şi acum acest lucru. O ţin minte perfect, chiar dacă se zice că feţele se uită. Aşadar, cred că există dragostea la prima vedere, dar o putem rata foarte uşor din cauza reţinerilor proprii, a stereotipurilor de tipul <nu se cade să…> şi a temerilor”, precizează Iulian.

Sorina îmi mărturiseşte şi ea fără ezitare că dragostea la prima vedere există.

Ea l-a cunoscut pe Alex într-un tren. “Am simţit ceva special pentru el, nu doar o atracţie fizică. La coborâre ne-am pierdut unul de celălalt şi am regretat nespus ghinionul acesta”, îşi aminteşte Sorina. După câteva zile se trezeşte că este abordată chiar de Alex pe un site de socializare. Îi reţinuse numele şi o căutase pe internet.

“Am stabilit o întâlnire şi am format un cuplul chiar de atunci”, spune Sorina.

Află ce spun şi psihologii.

Dragostea începe după ce îndrăgostirea a trecut…

Psihologul Diana Costache nu crede în dragostea adevărată la prima vedere. Crede însă cu tărie în îndrăgostire.

“Oamenii numesc dragoste la prima vedere ceea ce, de fapt, ar trebui să se numească îndrăgostire, eliberare de hormoni sau atracţie irezistibilă susţinută şi de modelele arhetipale caracteristice fiecărui om. Un lucru e clar, dragostea începe după ce îndrăgostirea a trecut”, spune psihologul.

Cum ne induc în eroare modelele arhetipale?

“Modelul arhetipal se referă la un tipar energetic, la un model de a fi specific feminin şi masculin, adânc îngropat în inconştientul nostru, şi care ne influenţează alegerea partenerilor.

CITEȘTE ȘI :  Greseli pe care le faci la o intalnire

Conform teoriei lui C.G. Jung, fiecare dintre noi are o anima (bărbaţii) sau un animus (femeile), adică un model de femeie interioară sau de bărbat interior. Atunci când cineva rezonează puternic şi se apropie foarte mult de acest tipar pe care tu deja îl conţii, se produc atracţii irezistibile care te pot duce cu gândul la dragostea la prima vedere”, explică Diana Costache.

Psihologul Jeni Chiriac abordează din alt unghi dragostea la prima vedere.

“Întreabă majoritatea oamenilor care merg la prima întâlnire dacă simt dragoste la prima vedere faţă de persoana cu care se întâlnesc, şi-ţi vor răspunde, cel mai probabil, că nu. Întreabă-i însă pe aceştia, după ce formează un cuplu stabil, dacă au simţit unul faţă de celălalt dragoste la prima vedere şi vei primi mai multe răspunsuri afirmative”, precizează psihologul.

De ce se întâmplă acest lucru?

Potrivit psihologului, dragostea la prima vedere o poţi simţi doar printr-o raportare la trecut, atunci când aceasta a fost “verificată”  în timp, dar şi confirmată de celălalt prin acceptul unei relaţii împreună.

Aşadar, dragostea la prima vedere, deşi e “cea mai timpurie” dragoste, poate exista mai curând ca o raportare la trecut pentru că este adesea nevoie de un final fericit.

Cea despre care putem spune că există pe moment, este atracţia faţă de celălalt deoarece aceasta ne captează şi orientează spre posibilul partener şi o posibilă nouă relaţie.

Psihologul concluzionează optimist însă : “Dragostea la prima vedere este o trăire subiectiva. Ea există  în măsura în care reuşeşti să iţi conştientizezi trăirile, sentimentele şi nevoile tale acum şi aici. Acest lucru te ajută să fii spontană şi autentică în alegerea şi relaţionarea cu celălalt. Este de preferat să eviţi  în schimb, pe cât posibil, să iubeşti ideea de a iubi, deoarece dragostea la prima vedere se va transforma în mit”.

Sursa

ADVERTISMENT