Prima pagină » Grădina Vaticanului

Grădina Vaticanului

by Inimă Albastră
295 views

Unul dintre cele mai spectaculoase și odihnitoare locuri din capitala italiană este fără îndoială Grădina Botanică a Vaticanului, situată în spatele Palatului Corsini.

Tradiția spune că pe locul unde s-ar afla, Sfânta Elena a aruncat țărână adusă de pe Golgota, pentru a uni simbolic sângele lui Hristos cu sângele miilor de creștini persecutați de împăratul Nero.

În acest colț de rai și-au găsit pacea interioară mulți lideri religioși ai lumii catolice, începând din anul 1279 o dată cu stabilirea la Vatican a Papei Nicolae al III-lea. Între noile ziduri care asigurau protecția reședinței papale, spun cronicarii, Nicolae al III-lea ar fi plantat o livadă (pomerium), gazon (pratellum) și o grădină (viridarium).

CITEȘTE ȘI :  Grădina Imperială Katsura

Despre acestea relatează printre altele o placă de piatră ce poate fi admirată în “Sala dei Capitani” din Palazzo dei Conservatori.

Victoria cruziana

Grădina Vaticanului a ajuns totuși la cea mai mare splendoare spre secolul al XVII-lea, grație lui Giovan Battista Trionfetti care a îmbogățit-o cu 3000 de specii de plante rare și exotice. Din 1708 vreme de aproximativ 40 de ani Grădina Vaticanului a intrat într-o perioadă de declin încheiată doar după sosirea a doi botaniști la solicitarea Papei Benedict al XIV-lea.

ADVERTISMENT

Astăzi, grădina se întinde pe circa 23 de hectare de pământ, pe Dealul Vaticanului. Către nord, sud și vest se poate vedea că obiectivul încă este flancat de ziduri vechi de piatră. Stilurile principale de amenajare întrebuințate sunt, desigur, cel renascentist și cel baroc.

CITEȘTE ȘI :  Alunele de pădure

Fântânile și sculpturile se găsesc într-o armonie perfectă cu spectrul larg de plante care fac ca zona să fie considerată un biotop.

colletia cruciata

Gradina Vaticanului adăpostește trei sere: una datând din secolul al XIX-lea, dedicată plantelor suculente, și două mai recente construite pentru a găzdui plante tropicale.

Printre culturile reprezentative ale acestora se numără: Quillaja saponaria, grupată alături de plantele “utile”, Colettia cruciata, grupată împreună cu speciile “spinoase” și Victoria Cruziana, din familia nuferilor, care poate atinge un diametru de 2 metri.

Sursa : gradinamea.ro

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy