Maica Tereza de Calcutta, pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a născut la 26 august 1910, la Skopje, oraș aflat la vremea aceea sub ocupație otomană, în prezent capitala Macedoniei.

Părinții săi, de origine albaneză, erau devotați bisericii catolice și implicați în toate acțiunile acesteia. Pe când avea doar 8 ani, tatăl său a murit, iar ea s-a apropiat foarte mult de mamă, o persoană foarte pioasă și plină de compasiune față de semenii săi, care i-a insuflat fiicei sale spiritul actelor de caritate.

La vârsta de 12 ani a simțit prima chemare către viața religioasă, iar șase ani mai târziu, la 18 ani, în 1928, a plecat la Rathfamham, lângă Dublin, la călugărițele irlandeze de Loretho, unde a învățat limba engleză. Acolo a primit numele Sora Maria Tereza, după Sfânta Tereza din Lisieux, potrivit site-ului motherteresa.org.

CITEȘTE ȘI :  23 de sfaturi de aur de la Rumi pentru a-ti linisti sufletul

Un an mai târziu, în 1929, a părăsit Irlanda și s-a oprit în India, la Darjeeling, unde, în 1931, a depus primul jurământ de credință. A fost trimisă apoi la Calcutta, unde a predat la Liceul de Fete Sfânta Maria, condus de călugărițele de Loretho și în care studiau fete din familii sărace. În această perioadă, a învățat bengaleza și hindi.

ADVERTISMENT

Iata indemnul Maicii Tereza :

Nu uita niciodată că pielea se încreţeşte, părul încărunţeşte, iar zilele se adună în ani… Dar ce e mai important se conservă: forţa şi determinarea ta nu au vârstă. Spiritul tău e cel care îndepărtează pânzele de păianjen. Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare. Dincolo de orice reuşită e o altă încercare. Cât timp trăieşti, simte-te vie(u). Daca ţi-e dor de ce făceai, fă-o din nou.

CITEȘTE ȘI :  Reţeta fericirii prescrisă de Constantin Dulcan

Nu te pierde printre fotografii ingălbenite de timp… Mergi mai departe atunci când toţi se asteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă astfel ca în loc de milă, să impui respect. Când nu mai poţi să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poti să mergi, ia bastonul.

Însa nu te opri niciodată.

Maica Tereza de Calcutta

ADVERTISMENT

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.