Lavanda

  La prima vedere lavanda reprezintă un arbust care dacă nu înflorește parcă nu iese cu absolut nimic frumos în evidență. De altfel, aceasta poate fi lesne confundată cu rozmarinul.

  ADVERTISMENT

  Totuși la o a doua privire și dacă atingem ușor frunzele simțim mireasma dulce, aromată și suntem purtați cu gândul spre minunata provincie franceză.

  Uleiul eteric din lavandă reprezintă o importantă parte a industriei farmaceutice și a celei a parfumurilor.

  Denumirea inițială a acestei plante provine din limba latină, respectiv din verbul „lavare”, care înseamnă “a spăla”. Romanii obișnuiau să-și parfumeze apa în care se scăldau cu aromă de levănțică.

  Puțin mai târziu s-a descoperit efectul tămăduitor și liniștitor pe care-l are această plantă când este transformată în uleiuri eterice. Inițial a fost folosită și cu scopul vindecării rănilor deschise și infectate. Astăzi este foarte cunoscut și de asemenea foarte îndrăgit balsamul de buze cu extract de levănțică.

  CITEȘTE ȘI :  Uluru inima din inima Australiei

  De asemenea, planta deține proprietăți deosebite și drept urmare pe piață există diverse creme pentru corp, uleiuri pentru masaj sau uleiuri aromatice.

  Lavanda iubește însă clima mediteraneana

  ADVERTISMENT

  Spațiul din care provine este cel din regiunea Mării Mediterane, unde verile sunt foarte fierbinți, iar iernile extrem de blânde. Prin urmare acestea reprezintă condițiile ideale de creștere și dezvoltare ale florilor.

  Adevaratele” flori, care au petale mai mari și mai bogate, sunt plantate cu precădere în regiunea Provence, însă levănțica – hibrid se regăsește și în Italia sau chiar în Anglia.

  Decorațiuni, bucătărie și cosmetică

  Cea devărată poate fi regăsită și în bucătărie. Frunzele gri – verzui conferă preparatelor din pește și/sau cele din carne roșie un gust ușor picant, în schimb frunzele uscate dau o aromă specială salatelor.

  CITEȘTE ȘI :  Ce dezvaluie stiinta despre sarut.

  Săculeții micuți din pânză umpluți cu flori de levănțică nu numai că emană un miros plăcut în casă, dar țin și moliile departe de dulapurile noastre cu haine.

  De asemenea lavanda poate constitui și o delicată decorațiune. Spre exemplu din florile acesteia pot fi împletite coronițe care se vor așeza pe măsuța de cafea sau care pot fi agățate de ușa de la intrare.

  Sursa

  ADVERTISMENT