Prima pagină » Litchi, un fruct bogat în vitamine

Litchi, un fruct bogat în vitamine

by Inimă Albastră
164 views

Litchi este unul dintre cele mai delicioase fructe exotice, importat din ce în ce mai mult în România.

Originar din sudul Chinei, litchi reprezenta o ofrandă tradiţională a mandarinilor (funcţionari civili sau militari în China) adusă suveranilor lor. Cu 2000 de ani înaintea erei noastre, împăratul Chinei se ospăta cu aceste fructe, considerate cele mai delicioase din Imperiul Celest.

Litchi este cultivat în China, dar şi în nordul Thailandei, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India şi sudul Japoniei. Mai nou se cultivă şi în California, Hawaii, Florida, sudul Africii, Australia.

Este un fruct rotund şi uşor alungit, având diametrul de 2-5 cm. Este acoperit cu o coajă flexibilă şi fermă la atingere, care nu trebuie să fie nici crăpată, nici prea moale. La maturitate, coaja este roz sau roşie. După cules, coaja de litchi este unsă cu sulf pentru a i se limita fragilitatea în timpul transportului. Această tehnică de conservare este controlată şi nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Savoarea fructului ne duce cu gândul deopotrivă la căpşune, trandafir şi muscat, iar aroma variază în funcţie de gradul de maturitate.

CITEȘTE ȘI :  Top 5 cele mai ciudate fructe din lume

Uscate, fructele seamănă la gust cu stafidele.

Sursă de vitamine

ADVERTISMENT

100 de grame de fruct litchi conţin aproximativ 66 de calorii, 1,3 g fibre, 44 g lipide, 15,23 g zahăr, 16,53 g carbohidraţi. Fructul mai conţine vitamina C, fosfor, potasiu, magneziu şi calciu. Litchi conţine vitamina C în proporţie de 39,2 mg /100 g – la fel de multă ca şi portocalele. Această concentraţie mare de vitamina C ajută în lupta împotriva bolilor infecţioase şi la întărirea sistemului osos şi a dinţilor. De asemenea, favorizează asimilarea fierului. Conţine şi riboflavină (vitamina B2), care joacă un rol crucial în metabolism şi în formarea globulelor roşii, a menţinerii sănătăţii pielii, a unghiilor şi a părului.

CITEȘTE ȘI :  Vikingii și Ragnarok

Lipsa vitaminei B2 este indicată de buzele crăpate, ochii iritaţi şi sensibili la lumină. Este bogat în minerale: potasiu, care scade tensiunea arterială, şi magneziu, care intră în compoziţia a numeroase enzime. De asemenea, fructul are efecte pozitive asupra glandelor, tumorilor, problemelor stomacale. Consumul excesiv poate duce la febră şi sângerări nazale.

Consumat în salate

Litchi este un desert delicios, care poate fi consumat proaspăt sau uscat. Proaspăt, litchi se păstrează patru-cinci zile într-o cutie ermetică, la frigider. Nu este recomandată păstrarea la congelator. Litchi se foloseşte în salate de fructe, îngheţate, salate cu brânză şi maioneză, dar şi la garnituri pentru fripturi. India şi China exportă compoturi din acest fruct.

CITEȘTE ȘI :  MUNŢII-CURCUBEU: Formaţiunea colorată care pare ireală

După ce îl curăţaţi de coajă şi îi scoateţi sâmburele, litchi poate fi folosit în salate, alături de rondele de castravete crud, morcov, salată verde şi câţiva creveţi roz decorticaţi. Servită rece, cu sos de muştar şi mentă, salata are o savoare rafinată.

Sursa

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy