Prima pagină » Meduza arctică „coamă de leu”, cea mai mare din lume

Meduza arctică „coamă de leu”, cea mai mare din lume

by Inimă Albastră
1262 views

Ştiaţi că meduza arctică (Cyanea capillata) numită şi „coamă de leu” este cea mai mare meduză din lume şi animalul cel mai lung, dintre cele cunoscute până acum, depăşind inclusiv balena albastră?

Ceea ce atrage atenţia la acest animal fascinant, este tocmai dimensiunea sa. Există numeroase legende pescăreşti care descriu această meduză ca un monstru imens, cu mai mult de 6 metri în lăţime şi 100 de metri lungime (tentaculele), chiar dacă, de obicei, măsoară aproximativ 3 metri şi are tentacule de până la 60 de metri lungime.

Deţine titlul de cel mai mare animal din lume, depăşind calmarul gigant şi balena albastră.

CITEȘTE ȘI :  Când auzim de plante carnivore ne gândim inevitabil la ...

În ciuda numelui lor comun, aceste meduze nu locuiesc în mod exclusiv în Oceanul Arctic, putând fi găsite în Oceanul Atlantic, în Oceanul Pacific dar şi în Marea de Nord. Tentacule lungi, translucide, aproape invizibile, servesc ca instrument pentru capturarea prăzilor, astfel asigurându-şi hrana. Atunci când un corp vine în contact cu tentacule, acestea automat secretă o otravă puternică care provoacă paralizie, în special a muşchilor respiratorii ai corpului, motiv pentru care, în general, prada moare sufocată.

Cel mai lung specimen cunoscut a fost găsit mort de-a lungul coastei din Massachusetts, în 1870: corpul avea diametrul de 2,3 m iar tentacule sale atingeau 36,5 metri lungime.

CITEȘTE ȘI :  Lucruri nestiute despre soare

ADVERTISMENT

Înţepătura provocată de tentaculele meduzei arctice „coamă de leu” poate fi letală, deoarece otrava este imediat absorbită prin piele, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să fii prins între tentaculele sale care conţin milioane de celule veninoase, ca nişte harpoane, numite nematociste, menite să paralizeze sau să omoare prada.

Meduza „coamă de leu”, la fel ca cele mai multe specii de meduze, este un prădător; vânează şi mănâncă alte animale, de la peşte până la alte meduze.

Deşi aceste meduze sunt uriaşe, majoritatea înţepăturilor provocate omului, până în prezent, au cauzat numai durere şi înroşirea temporară a pielii în jurul părţii afectate.

CITEȘTE ȘI :  Descoperiri științifice ciudate

O curiozitate: în luna iulie 2010, aproximativ 150 de persoane au fost înţepate de rămăşiţele unei meduze arctice „coamă de leu”, împrăştiate în nenumărate bucăţi în Rye, Statele Unite ale Americii. Deci este bine de ştiut că nu este nevoie să fie vie ca să-şi lase semnele.

Aceste meduze intră în contact cu oamenii, în mod special în timpul verii şi începutul toamnei, atunci când curenţii le împing mai aproape de coaste.

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy