Mirul, aducător de pace şi lumină

  Rareori se întâmplă ca o icoană să izvorască mirul, iar minunea acestui dar este neprețuită pentru credincioși.

  ADVERTISMENT

  Un asemenea semn divin nu poate să apară decât spre ajutorul și bucuria credincioșilor, în momentele în care este nevoie de mai multă credință.

  O icoană a Maicii Domnului de la Delani, a plâns cu mir în anul 2010, la trei veacuri după ce armatele generalului Bukov au distrus mănăstiri și biserici ortodoxe în Ardeal, impunând cu sila credința catolică. Icoana de la Delani este o copie fidelă a unei icoane de la mănăstirea Nicula despre care catastifele mănăstirești scriu că a lăcrimat în acele vremuri de restriște, când românii ortodocși erau prigoniți.

  CITEȘTE ȘI :  Momente ale istoriei care nu au fost asa cum stiai

  În data de 8 septembrie, când se prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, câteva picături de mir au fost zărite pe icoană, pentru a aduce aminte credincioșilor să se păzească de erezie și să cinstească cu evlavie semnele sfinte.

  Lacrimile din mir sunt semn bun

  O altă icoană miraculoasă se află la Mănăstirea Hadâmbu. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din acest lăcaș izvorăşte mir în perioadele marilor sărbători creștine. Prima lacrimă de mir a curs din ochiul drept al Maicii Domnului în ziua de Bototează, în anul 1992. Un an mai târziu, picături de mir s-au prelins din umărul drept al Maicii Domnului. Se crede că mirul este semn bun, pentru că esenţa lui divină nu poate aduce decât bucurie şi împlinire sufletească celui care i se închină.

  CITEȘTE ȘI :  Sparanghelul – între delicatesă și medicament natural

  ADVERTISMENT

  Biserica Ortodoxă Română priveşte cu prudenţă astfel de fenomene, uneori le cercetează, dar nu le încurajează. Credinţa în Dumnezeu nu trebuie confundată cu idolatria faţă de o icoană miraculoasă. Dar oamenii cred în puterea mirului și știu că ungerea cu mir aduce liniște sufletească și întărește trupul în fața bolilor.

  Mirul, ulei parfumat și sfințit

  Sfântul mir se prepară în atelierele mănăstirești din ulei de măsline sau de floarea soarelui în combinație cu un număr mare de plante aromatice, care îi conferă parfumul unic și inconfundabil. Ingredientele sunt de obicei secrete, dar se folosește rășina arbuștilor de mir, smirnă, tămâie, busuioc, dafin și vin.

  CITEȘTE ȘI :  Armata de teracota – a 8-a minune a lumii !

  Tradiția bisericească impune ca mirul să fie preparat doar în Săptămâna Patimilor, urmând să fie sfințit la slujba din Joia Mare. Mănăstirile și bisericile care dispun de cantități mai mari îmbuteliază mirul în sticluțe foarte mici pentru folosul credincioșilor. Cu sfântul mir se ung copiii la botez, se sfințesc bisericile și altarele și se miruiesc cei care adoptă credința creștină.

  Mirul sfințit în zi de mare sărbătoare poartă tăria Duhului Sfânt și este considerat unul dintre cele mai puternice leacuri bisericești.

  ADVERTISMENT