Prima pagină » Misterele Casei Poporului.

Misterele Casei Poporului.

by Inimă Albastră
232 views

Casa Poporului este astăzi unul dintre simbolurile Capitalei, însă puțini sunt cei care știu povestea din spatele Casei Poporului.

Se spune că aceasta s-a construit pe cultul personalității. Astfel, despre Nicolae Ceaușescu se spunea că: Un asemenea om se naște o data la o mie de ani..

Arhitectura de acum a Casei Poporului este un amalgam din proiectele sutelor de arhitecți, asimilate și modificate din mers, conform cu ordinele contradictorii date de soții Ceaușescu. Casa Poporului, cu dimensiunile ei copleșitoare, este cocoțată pe dealul de 18 metri. În plus, are un volum de 3.000 de ori mai mare decât orice altă clădire publică.

Uimitor, nu?.

Deși mulți ne mândrim cu măreția acestei construcții, puțini dintre noi știu și ce am pierdut. Odată cu începerea lucrărilor pentru construirea Casei Poporului , Ceaușescu a cerut un drum de acces pe măsura importanței lui, pe care l-a botezat Victoria Socialismului.

Așa că, a declanșat demolări în continuarea axei est-vest, prelungind Victoria Socialismului cu Bulevardul Unirii. Locuințe splendide ale anilor 1870-1900 au fost demolate pentru a se construi această axă de acces. Au dispărut mânăstirea Mihai Vodă, Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Statului, și o parte a mânăstirii Antim, iar alte biserici au fost mutate..

CITEȘTE ȘI :  Câţi ani ai pe planetele Sistemului Solar?

A fost demolată chiar și casa șefului de proiect, rectorul arh. Cezar Lăzărescu. Acesta nu a suportat pierderea și a făcut accident vascular, lăsând cale liberă afirmării Ancăi Petrescu. De obicei, distrugerile se făceau noaptea, pe ascuns. Tocmai de aceea nu există multe imagini, întrucât fotografierea era considerată un delict.

Demolările s-au efectuat înainte să exite un proiect, uneori după semen făcute cu mâna de Ceaușescu din goana mașinii. Aproximativ 57.000 de familii au fost dezrădăcinate, iar orașul s-a umplut de câinii fugăriți din curțile caselor demolate..

Nenumărate spații construite în Casa Poporului nu au funcțiuni precise, ele fiind rezultatul lucrărilor făcute conform toanelor lui Ceaușescu. Astfel, ea măsoară 270 metri pe 240 metri, 86 metri înălțime, și 92 metri sub pământ, și are o suprafață desfășurată de 330.000 metri pătrați.

CITEȘTE ȘI :  Cum funcționează fibra optică

ADVERTISMENT

Cu aceste dimensiuni ea se află între primele 20 de edificii ale lumii și se înscrie pe locul 2 în lume, după clădirea Pentagonului, la capitolul Clădiri Administrative. În 1989 clădirea era estimate la 1,75 miliarde de dolari, iar în 2006 la 3 miliarde de euro.

De fapt, nu se știe exact cât a costat construirea Casei Poporului, pentru că nu se țineau socotelile exacte ale cheltuielilor..

Aproximativ 20.000 de oameni au lucrat 24 de ore în fiecare zi, în trei schimburi, pentru a da viață monumentului ceaușist. Mulți oameni și-au găsit sfârșitul pe șantierele de la Casa Poporului, iar legendele cu morții care bântuie și acum clădirea au apărut inevitabil. Nu există date oficiale care să ateste numărul de morți sau de răniți, din perioada aceea..

În plus, sub Casa Poporului se odihnesc două buncăre antiatomice și un adăpost antiaerian în stare de funcționare. Dar, adevăratele comori din interiorul construcției sunt numeroasele sculpturi în marmură.

CITEȘTE ȘI :  Orhideea neagra

La acestea se mai adaugă 700 de candelabre de cristal și uși sculptate în lemn, care valorează o adevărată avere. Laminatoarele din bronz turnat sunt unice și reprezintă o comoară ascunsă între pereții Casei Poporului..

În primavăra anului 1990, Rupert Murdoch s-a oferit să cumpere Casa Poporului, făcând o ofertă de un milliard de dolari. Însă, el a fost refuzat din cauza prejudecăților unor conducători din acea vreme. Lozinca guvernanților era: Nu ne vindem țara..

Construcția făcută în stilul neoclasic dintr-un million de metri cubi de marmură, ascunde și acum povești neștiute.

Vorbele lui Nicu Ceaușescu, despre Casa Poporului, au rămas în istorie: Ce a construit tata în 7 ani, n-o să reușiți voi să văruiți în 20….

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy