Prima pagină » Nostradamus

Nostradamus

by Inimă Albastră
136 views

Michel de Nostredame, sau Nostradamus, așa cum este cunoscut în zilele noastre, s-a născut pe 14 decembrie 1503 și a murit pe 2 iulie 1566, însă faimoasele sale preziceri continuă pana în 3797.

„Scrierile mele vor fi mai bine înțelese de cei ce vor veni după moartea mea”, afirma acesta.

Primele învățături despre matematică, astronomie și astrologie, dar și latină, greacă și ebraică, le primește de la bunicul său Avignon. Mai târziu urmează cursurile facultății de medicină din Montpellier, dar este nevoit să întrerupă studiile în 1526 din pricina unei epidemii de ciumă. Participă la îngrijirea bolnavilor extrem de contagioși și le recomandă o igienă strictă și un regim alimentar bogat în vitamina C.

Tratamentul indicat de Nostradamus este extrem de neobișnuit pentru vremea respectivă când majoritatea doctorilor recomandau „luarea de sânge” indiferent de suferința bolnavului. Trei ani mai târziu își reia cursurile, dar este exmatriculat rapid fiindcă practica medicina fără a avea diplomă. A greșit Nostradamus?

În 1531 se căsătorește. Trei ani mai târziu, soția și cei doi copii ai săi mor, se pare că din pricina ciumei, motiv pentru care în următorii ani Nostradamus își dedică viața luptei împotriva acestei boli necruțătoare. În 1547 se recăsătorește în Franța cu o văduvă bogată, Anne Ponsarde, care îi dăruiește șase copii.

Noua situație financiară îi permite lui Nostradamus să se concentreze asupra profețiilor dictate de „un spirit angelic” care, susținea prezicătorul, i se arăta în momentele de maximă concentrare. Pentru a intra în transă, Nostradamus se concentra asupra focului, sau asupra apei, ori folosea drept adjuvanți substanțe ușor halucinogene. Este cunoscut ca fiind pasionat de științele oculte, iar acest interes este cât se poate de vizibil manifestat în scrierile sale.

CITEȘTE ȘI :  5 profetii despre viitorul apropiat care-ti vor da fiori

Nostradamus a murit în 1566, lăsând în urma sa multe semne de întrebare. Se spune că acesta și-ar fi prezis propria moarte: „Lângă bancă și pat voi fi găsit mort”. Într-adevar, a fost găsit mort între pat și masa de lucru.

Oare Nostradamus a fost cu adevărat înzestrat cu puterea de a vedea în viitor sau a fost un genial farsor? Mulți tind să îi acorde toată încrederea, alții susțin că scrierile sale sunt extrem de interpretabile și nu pot fi înțelese decât odată ce evenimentul s-a produs, prin urmă nu prezic nimic! Totuși, lăsând deoparte legendele și prezicerile care încă nu s-au îndeplinit, profețiile legate de Napoleon și Hitler sunt atât de exacte încât dau de gândit.

Nostradamus a studiat latina, greaca, ebraica, matematica, astronomia și astrologia. A susținut teoria coperniciană potrivit căreia pământul e rotund și gravitează în jurul Soarelui, cu 100 de ani înainte ca Galilei să fie persecutat pentru aceeași credință. Când avea 19 ani, s-a decis să studieze medicina și s-a înscris la cea mai celebră școală a timpului, Montpellier.

Înainte să apuce să-și termine studiile, regiunea a fost cuprinsă de ciumă, iar Nostradamus a trebuit să părăsească universitatea ca să trateze bolnavii. Încă de pe atunci, a aplicat o metodă revoluționară, pentru că nu era de acord cu strategiile celorlalți medici, care implicau sângerări abundente ale pacienților. Și-a continuat studiile după 7 ani, dar a plecat din Montpellier, tocmai din cauză că devenise un medic controversat, revoluționar, care refuza să le provoace sângerări pacienților săi.

ADVERTISMENT

În 1538, ciuma s-a răspândit și în Agen, locul în care Nostradamus se stabilise împreună cu soția sa și cei doi copii. Deși a tratat mii de pacienți, Nostradamus nu a putut să-și salveze familia. Atât soția cât si copiii săi au fost răpuși de ciumă. A fost o perioadă total nefastă pentru Nostradamus: familia soției sale, destul de înstărită, i-a cerut zestrea fetei înapoi, Inchiziția l-a acuzat de erezie și, colac peste pupăză, s-a certat cu cel mai bun prieten al său, gazda sa din Agen, așa că a luat drumul pribegiei.

CITEȘTE ȘI :  Salak – o grozăvie de fruct

Cam în această perioadă încep să apară primele sale profeții.

Întors acasă, în Franta, după mai mulți ani, lui Nostradamus îi merge vestea de „profet” și este chemat, în 1556, la curtea regală de regina Caterina de Medici. Se pare că regina a fost foarte impresionată de profețiile sale și mai ales de cele referitoare la soarta copiilor ei și la moartea soțului său, regele Henric al II-lea. Trei ani mai târziu, în 1559, profeția legată de moartea regelui s-a adeverit, iar regina i-a acordat lui Nostradamus titluri nobiliare și chiar o redevență lunară. Nu suferea el de inaniție, pentru că se recăsătorise cu o văduvă bogata.

Ba dimpotrivă, Nostradamus suferea de gută și de artrită (boli specifice persoanelor cu o alimentație bogată în delicatesuri din carne) și se pare că și-a prezis și propria moarte, avertizându-și valetul, când s-a dus la culcare în seara de 17 iunie 1566, că nu-l va mai găsi viu a doua zi dimineață.

Nostradamus si-a scris profețiile în urma unor meditații pe un tripod de bronz, în timp ce privea fix către o flacără. Catrenele sale, organizate in asa-zise „centenare”, care nu au nicio legătură cu perioada de 100 de ani pe care o denumesc, ci se referă la seriile de câte 100 de catrene pe care le conțin, sunt scrise în franceză, dar conțin multe cuvinte latinești, grecești și ebraice. Ca să le descifrezi, este nevoie de foarte multe cunoștinte, iar interpretarea lor este mai degrabă un hazard.

CITEȘTE ȘI :  15 Locuri pe care sa le vizitam inainte de a muri

Unii cercetători au observat că, în unele părți, primele două versuri ale catrenelor se referă la o perioadă de timp, iar ultimele două, la o cu totul alta. Nu este o regulă generală, dar e cert ca profețiile lui Nostradamus nu sunt scrise cronologic și nici nu oferă date matematice. Sunt mai degrabă poezii, cu metafore și figuri de stil, care se referă la evenimente din viitor foarte greu de identificat.

Totuși, pentru unele evenimente, Nostradamus oferă date precise – an, lună și chiar zi – și pentru unele personaje dă chiar nume concrete (catrenele despre care se crede că se referă la Hitler conțin numele Hister, pe care îl numește „fiu al Germaniei”).

Un fapt care i-a sporit faima lui Nostradamus s-a petrecut în anul 1700. După moartea profetului s-a crezut mult timp că în mormântul său se află un înscris cu cheia rezolvărilor tuturor enigmelor din Profetii.

Mormântul său a fost deschis abia în anul 1700, dar înăuntru nu s-a găsit nimic edificator. Cu o excepție: pe pieptul scheletului care devenise Nostradamus rămăsese o amuletă pe care era înscris: 1700.

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy