Prima pagină » Pasărea care valorează mai mult ca fildeşul

Pasărea care valorează mai mult ca fildeşul

by Inimă Albastră
277 views

Pasărea care valorează mai mult ca fildeşul este Rhinoplax Vigil. Comerţul ilegal cu colţi de elefant este binecunoscut, dar mai există şi un alt tip de „fildeş”, care este chiar mai valoros.

Aceste provine de la Rhinoplax Vigil, o specie de pasăre care trăieşte în pădurile tropicale din Asia de Est (Malaesia şi Indonezia) şi care, dacă vor continua să fie ucise pentru acest preţios material, riscă să ajungă pe cale de dispariţie.

 

De sute de ani acest ”fildeş” a fost extrem de dorit de către meşteşugarii chinezi care au făcut din el obiecte şi podoabe pentru cei bogaţi.

 

CITEȘTE ȘI :  Meduza arctică „coamă de leu”, cea mai mare din lume

Preţiosul material, pentru care braconierii sunt dispuşi să rişte arestarea şi închisoarea, este uneori menţionat ca „fildeş”. Este un material excelent pentru sculptat, este neted şi mătăsos la atingere, cu o nuanţă galben-aurie, culoare dată de secreţiile unei anumite glande.

ADVERTISMENT

Pasărea cântăreşte aproximativ trei kilograme, iar 11% din greutatea corpului este reprezentată de o bucată solidă de keratină (o proteină fibroasă) poziţionată în partea de sus a craniuului, formând un fel de ”cască”. Masculii folosesc această ”cască” pentru a se lupta între ei, iar ambele sexe o folosesc pentru a scoate insecte din copacii putreziţi.

Deşi este ilegal, comerţul continuă, ”fildeşul” acestei păsări având o valoare de aproximativ 5300 de euro pe kilogram – de trei ori mai mult decât fildeşul de elefant.

CITEȘTE ȘI :  8 lucruri mai puţin ştiute despre evoluţia omului.

Uciderea elefanţilor şi rinocerilor pentru colţii şi coarne lor în Africa este monitorizată şi raportată, dar situaţia păsarii Rhinoplax vigil nu este în niciun fel controlată. Specialiştii din domeniu spun că în cazul în care nimeni nu-i acordă o atenţie, această pasăre va ajunge pe cale de dispariţie.

Sursa: Descopera.ro

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy