Prima pagină » Peştera Scărişoara, una din cele 10 minuni ale naturii din România

Peştera Scărişoara, una din cele 10 minuni ale naturii din România

by Inimă Albastră
94 views

Conform sit-ului http://blog.hotelguru.ro/, Peştera Scărişoara din judeţul Alba este una din cele 10 minuni ale naturii din România.

Alături de Peştera Scărişoara mai sunt cuprinse următoarele obiective turistice: Delta Dunării; Vulcanii noroioşi; Groapa Ruginoasa; Cazanele Dunării – Porţile de Fier; Cheile Nerei; Delta Comanei; Cascada Cailor; Parcul Naţional Retezat şi Sfinxul din Bucegi.

Pe scurt cei de la blog.hotelguru.ro spun următoarele despre Peşetra Scărişoara: „Seria celor zece minuni ale naturii continuă cu Peştera Gheţarul de la Scărişoara, aceasta fiind prima peşteră din România declarată monument al naturii înca din anul 1938. Face parte din sistemul carstic Gheţar – Ocoale – Dobreşti din munţii Apuseni, iar numele i se trage de la faptul că adăposteşte în ea cel mai mare gheţar subteran din ţară”.

Situată în Munţii Apuseni la aproximativ 40 km de oraşul Câmpeni, în NV judeţului Alba, pe teritoriul comunei Garda de Sus, Peştera Scărişoara este una dintre cele mai mari peşteri cu gheaţă din România (al doilea gheţar subteran ca mărime din lume. Cel mai mare este în Slovacia).

ADVERTISMENT

Nu se poate preciza cu exactitate dată când peştera a fost descoperită dar este menţionată de către Adolt Schmididi în 1863, geograf austriac care a făcut primele observaţii şi prima hartă a peşterii.

Declarată monument al naturii şi rezervaţie speologică, peşteră, situată la o altitudine de 1150 m este renumită datorită prezenţei în interiorul ei a unui gheţar cu vechime de peste 3000 de ani, ce are o suprafaţă de 5500 metri pătraţi, cu grosime a stratului de gheaţă ce depăşeşte în unele locuri 37 m, iar unde este stratul cel mai subţire 26 m.

Peştera Scărişoara are o lungime totală de 750 m din care vizitabil 250 m iar adâncimea de 110 m, cu o intrare de 50 m diametru şi 48 m adâncime accesul făcându-se printr-o scară metalică în vederea facilitării intrării turiştilor.

sursa: blog.hotelguru.ro

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy