Prima pagină » Porumbelele

Porumbelele

by Inimă Albastră
690 views

Porumbelele sunt fructele porumbarului (Prunus spinosa L.), arbust spinos foarte răspandit în flora spontană, în zonele de câmpie și coline.

Porumbelele sunt drupe mici, sferice, negricioase, cu pruină (brumă) albastră, groasă. Ele au pulpa aderentă la sâmbure, verde, acidă și pronunțat astringentă; de aceea nu pot fi consumate proaspete decât la supracoacere și în cantitate foarte mică; se recoltează foarte târziu, în noiembrie, după căderea brumei, care duce la scăderea astringenței.

La coacerea deplină, porumbelele conțin apă (circa 86 %), zaharuri (6-8 %), acizi ( cca 2 %), substanțe tanante, proteine, celuloză, polifenoli, antociani, elemente minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, cupru, sodiu s.a.), provitamina A, vitaminele B1, B2, PP, C. s.a. Dintre fructe, porumbele sunt cele mai bogate în tanin. Valoarea lor energetică este de circa 56 kcal la 100 g.

CITEȘTE ȘI :  5 enigme pe care știința nu le poate explica

În scopuri terapeutice se folosesc fructele și florile de porumbar, ambele având efect astringent (antidiareic), diuretic, depurativ, tonifiant, antiseptic și sedativ (în bolile cardiovasculare). Totodată, fructe (sub formă de decoct) și florile de porumbar (sub formă de infuzie) contribuie la eliminarea (dezintegrarea) acidului uric din sânge.

ADVERTISMENT

Decoctul de fructe de porumbar, o liguriță de fructe la 250 ml apă, se fierbe 20 de minute; se beau 2-3 căni pe zi; are efect antidiareic și detoxifiant; se folosește la tratarea diareei, gutei, tusei convulsive, bronșitei cronice, hipertensiunii artreriale, cardiopatiei ischemice, dischineziei biliare, artritismului, uremiei, intoxicatiilor etc.

Mustul din fructe de porumbar se folosește pentru oprirea scurgerii de sânge din nas (epistaxis).

CITEȘTE ȘI :  Cum decurge fertilizarea in vitro – toți pașii pe care trebuie să-i urmezi

Florile de porumbar se recoltează la începutul înfloriririi, deorece mai târziu petalele se scutură cu usurință. Întrucât sunt așezate solitar (câte una) pe ramuri, se recoltează floare cu floare. Florile uscate sunt slab mirositoare și au gust dulceag-astringent.

Infuzia din flori de porumbar, o linguriță de flori la 250 ml apa clocotită, are ca efect detoxifiant (depurativ), diuretic și sedativ; se beau 2-3 cani pe zi; combate aceleași boli ca și decoctul din fructe.

Sursa : citynews.ro

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy