Prima pagină » Salak – o grozăvie de fruct

Salak – o grozăvie de fruct

by Inimă Albastră
505 views

Salak (Salacca zalacca) este o specie de palmier (familia Arecaceae) nativ pentru Java și Sumatra. Este cultivat în alte regiuni ca o cultură alimentară, și aparent naturalizat în Bali, Lombok, Timorul de Est, Malaiezia, Maluku și Sulawesi.

Salak exportat din Indonezia

Este un palmier cu tulpină foarte scurtă , cu frunze de până la 6 metri lungime; fiecare frunză are un petiol lung de 2 metri, cu țepi de până la 15 cm lungime, și numeroase pliante. Fructele cresc în grupuri la baza arborelui, și sunt de asemenea cunoscute ca fructe șarpe din cauza pielii solzoase roșu-brun. Ele sunt de mărimea și forma unei smochine coapte, cu un vârf distinct. Pulpa este comestibilă. Fructul poate fi desprins prin ciupirea vârfului, care ar trebui să cauzeze pielii exfolierea astfel încât să poată fi scos. Fructul este format din trei lobi interior cu cei doi mai mari, sau chiar toate cele trei, care conțin o sămânță necomestibilă mare. Lobii se aseamănă, și au consistența unor mari căței de usturoi decojiți. Gustul este, de obicei, dulce și acid,  dar textura similar unui măr poate varia de la foarte uscat și fărâmicios (pondoh salak de la Yogyakarta) la umed și crocant (salak Bali).

CITEȘTE ȘI :  Știai că există banane roșii?

Mai este numit și fructul șarpelui datorită aspectului exterior, ce se aseamănă cu o piele de șarpe. Aceste fructe au dimensiunea unei smochine, iar gustul specific este dat de aroma de măr, ananas și banană cuprinse într-un singur miez. Datorită beneficiilor sale asupra organismului uman a mai fost numit și „fructul memoriei”.

ADVERTISMENT

Ce substanțe nutritive conține fructul Salak și ce beneficii aduce organismului?

Fructul salak sau fructul șarpelui este bogat în antioxidanți, vitamina c, tanin, vitamina B6, proteine, fosfor, fier, calciu, betacaroten, fibre și carbohidrați.

Acest fruct este foarte bun pentru tratarea diareei la copii și nu numai, calmează durerile de stomac și indigestia. De asemenea, asigură elasticitatea și frumusețea pielii datorită cantității mari de vitamina C.

CITEȘTE ȘI :  Armata de teracota – a 8-a minune a lumii !

Salak prezintă beneficii și asupra sănătății ochilor, betacarotenul fiind recunoscut ca un antioxidant benefic vederii. Fructul șarpelui conține cantități mai mari de betacaroten decât alte fructe precum guava, mango, pepene roșu, chiar mai mult și decât renumitul morcov.

Pe lângă beneficiile prezentate anterior, fructul șarpelui reprezintă și o sursă importantă de energie care ar putea „încărca bateriile” unui copil între mese.

Sursa

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy