Prima pagină » Sarcofagul de la Palenque – un mister nedezlegat.

Sarcofagul de la Palenque – un mister nedezlegat.

by Inimă Albastră
230 views

Un obiect foarte mult discutat în cercurile de specialitate este o piatră de mormânt, sarcofagul de la Palenque.

Aceasta a fost descoperită pe 15 Iulie în anul 1952 de către arheologul mexican Alberto Ruz Lhuiller, în Templul inscripțiilor din Palenque. Aceasta se află într-o grotă care este săpată în stâncă și pare să fie ca de gheață, după cum declara mai târziu arheologul mexican.

Erich von Däniken, într-una din cărțile sale o descrie ca reprezentând un astronaut în interiorul navei sale spațiale, care în acest caz este prezentată în secțiune.. Cercetătorul civilizației maya Profesorul german Herbert Wilhelmy dă o interpretare proprie semnelor de pe piatră spunând că este vorba de zeul porumbului Yum Kax.

Tot el declara că Däniken dorește să manipuleze cititorii interpretând piatra privită pe lățime atâta timp cât amplasarea ei în camera îngustă impune o interpretare privind-o pe lungime în partea îngustă a acesteia.

Alți cercetători înclină să creadă că este vorba despre o reprezentare a unei personalități pe drumul spre Xibalba, lumea morților în simbolistica maya. Unde exact se află această lume a morților nu este însa foarte clar. Prof. Linda Schele si Prof. David Freidel o descriu ca un “Loc al fricii” pentru ca numai un an mai târziu să declare că nu trebuie întotdeauna identificat cu o lume subpământeană ci poate fi vorba și de una localizată în Calea lactee

CITEȘTE ȘI :  Despre rasa Husky Siberian

Cercetătorii sunt însă de comun acord că persoana reprezentată pe piatră este prințul maya Pacal.  Pe aceasta și pe marginea capacului se află două liste cu regii din Palenque cu datele nașterii, morții și de numire ca și regi.

Un alt lucru interesant: cadavrul din mormânt. Acesta are o înălțime cu mult mai mare decât cea a mayașilor din zilele noastre. Cadavrul a fost identificat, în 1952, ca fiind acela al unei persoane de sex masculin în vârstă de 40 de ani. Aici apar însa neconcordanțe în datări. Printul Pacal s-a născut pe data de 22 Martie în anul 603 al erei noastre. La vârsta de 12 ani și 125 de zile este încoronat ca și domn în Palenque, la 23 de ani se căsătorește cu o femeie de viță nobilă care moare în vârstă de 46 ani. Pacal moare la vârsta de 80 de ani și 158 de zile. Acest lucru s-a stabilit din inscripțiile de pe mormânt și din piramidă.

CITEȘTE ȘI :  Briliante? Uita-te la pietrele astea.

ADVERTISMENT

Pentru a elimina dubiile ce s-au ivit, cadavrul a mai fost cercetat încă o dată în anul 1974 dar asta nu a dus decât la aceea că datele stabilite în 1952 au fost confirmate.

Interesante sunt și trăsăturile feței acestei persoane. Fața și aproape tot corpul au fost acoperite cu plăcuțe subțiri de jad (de aur în versiunea lui Däniken). Un artist a reconstruit cu ajutorul plăcutelor de jad trăsăturile persoanei din mormânt și stabilit că forma nasului este cu totul neobișnuită pentru rasele umane cunoscute pe Pământ. Acesta pornește de la mijlocul frunții împărțind-o practic în două. În afară de aceasta, dinții scheletului nu erau piliți și nici nu aveau inserții de pirită sau jad, lucru obișnuit la Mayasi.

De asemenea nici craniul nu era deformat cum se obișnuia la persoanele nobile. Toate acestea ne duc cu gândul la faptul că scheletul poate să aparțină altei persoane decât lui Pacal, lucru ce ar explica data morții. O altă ipoteză este aceea că persoana din mormânt nu este una maiașă…

Iar cea mai spectaculoasă teorie e aceea că prințul ar fi fost, în timpul vieții răpit sau luat de extratereștrii și adus înapoi după un timp de câteva decenii. Acesta ar explica de ce vârsta sa este de fapt 80 de ani iar cea a scheletului numai 40(!?) știut fiind faptul că la o viteză apropiată de cea a luminii timpul se contractează. Acest lucru este întărit (?) de faptul că maiașii nu încoronau un nou rege atâta timp cât cel vechi se mai afla încă în viață (cazuri de prizonierat).Faptul că astfel de cazuri de “răpiri” făcute de zei sunt deseori semnalate începând cu mitologia nu exclude ca un astfel de lucru să i se fi întâmplat și lui Pacal. Totuși lipsa sa nu este notată niciunde în inscripțiile găsite în “Templul inscripțiilor” sau în alte locuri din Palenque.

CITEȘTE ȘI :  Lucruri pe care corpul tău le face fără ca știința să le poată explica

Că mormântul din Palenque este un lucru deosebit din punct de vedere arheologic nu stă în discuție. Că cel înmormântat aici este o persoana nobilă de asemenea. Alte presupuneri cu privire la originea și trecutul persoanei din mormânt se pot face oricând, dând frâu liber imaginației, dar probabil adevarul nu va fi aflat niciodată…

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy