Sarmizegetusa Regia

  Sarmizegetusa Regia, este situată la cca. 30 km la sud de Orăștie.

  ADVERTISMENT

  Istoricii estimează construirea lor în secolele III – II î.e.n, însă sunt și calcule raportate la ziua solstițiului de vară, din care reiese o vechime cu 600 de ani mai mare.

  Monumentul „soarele de andezit” este foarte asemănător cu celebrul calendar Maya. Construirea acestui monument rămâne un mister, ținând cont că materialele au fost aduse de la Măgura Călan, la cel puțin 100 km depărtare.

  Marele sanctuar rotund este și el foarte asemănător cu cel de la Stonehenge, creând impresia că planurile au fost desenate de același om.

  Ruinele care au înfruntat veacurile dezvăluie, cu glasul lor de piatră, frânturi din ceea ce a construit podoaba și mândria statului dac odinioară.

  Nu departe de ruinele cetății, se găsesc resturile unor construcții cu caracter religios. „Sanctuarul Mare” și „Sanctuarul Mic rotund”. Blocurile de piatră ale „Sanctuarului Mic” sunt așezate într-o anumită succesiune, simbolizând razele soarelui și avea un rol calendaristic. Este alcătuit din 114 piese, dintre care 13 sunt lespezi care separă 13 grupuri de stâlpi cu următoarea structură: 8 grupe de câte 8 stâlpi, 1 grupă de câte 7 stâlpi, 3 grupe de câte 8 stâlpi și o grupă de câte 6 stâlpi.

  CITEȘTE ȘI :  Ce plante de interior curata aerul din casa.

  Sanctuarul Mare” este compus din 3 cercuri concentrice, având o axă de simetrie și o axă a pragurilor. Cercul exterior este alcătuit din 104 blocuri de andezit lipite unul de altul. Cercul următor este format din 210 piese, dintre care 30 sunt lespezi de separare a 30 de grupări a câte 6 stâlpi. Cel de-al treilea cerc este format din 4 grupuri de lespezi ce separă 4 grupări de stâlpi. Absida centrală este alcătuită din 2 grupări de lespezi ce separă 2 grupări de stâlpi.

  ADVERTISMENT

  După calculele efectuate s-a descoperit că 47 de circumferințe ale „Sanctuarului Mic” corespund la 13 ani astronomici, după care mai este necesară o corectură de o zi. Din aceste calcule a rezultat că dacii aveau un calendar bazat pe ciclurile a 13 ani, iar un an avea 47 de săptămâni. „Sanctuarul Mic” fiind împărțit în 13 grupe, realizându-se începerea unui nou an dacic numai în prima zi a unei grupe – a unei săptămâni, iar toate cele 13 zile de început ale celor 13 grupuri sunt, în decurs de un ciclu, o singură dată început de an.

  CITEȘTE ȘI :  Eratostene – cum a calculat circumferinta Pamantului?

  După absida centrală a „Sanctuarului Mare” s-a ajuns la concluzia că anul era împărțit în trei trimestre de 13, 21, și din nou 13 săptămâni. Interesant este faptul că cele 21 de săptămâni corespund „perioadei vegetative” a viței de vie și altor câteva culturi, perioadă ce probabil constituia o durată distinctă din an, mai ales pentru un popor de agricultori și pastori.

  În aceste locuri s-au găsit diverse obiecte, monede, arme, diverse vase de ceramică, dovezi grăitoare ale vieții ce s-a desfășurat pe aceste meleaguri. După un vas de ceramica ce purta ștampila Decebalus per Scorilo (Decebal fiul lui Scorilo) au dat posibilitatea cercetătorilor să considere așezarea ca existând în vremea când Dacia a fost condusa de Burebista și apoi de Decebal.

  CITEȘTE ȘI :  Peştera Scărişoara, una din cele 10 minuni ale naturii din România

  Cum puteți ajunge la Sarmizegetusa Regia

  Pentru a ajunge la Sarmizegetusa Regia (azi localitatea Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara de Sus) puteți lua un tren până în municipiul Orăștie. Acolo se găsesc autobuze care duc la comuna Costești. Tot aici, se găsește cazare pentru toate buzunarele. Se pot vizita cetățile Costești și Blidaru, traseele sunt mici și ușoare de aproximativ o ora.

  Cetatea Blidaru este puțin mai greu de găsit, mai ales în lipsa unui ghid. Drumul este o potecă de pădure care trece pe lângă un gard și destul de dificil de găsit. Cel mai bine este sa întrebați localnicii.

  Sarmizegetusa Regia se află la 20 de km de satul Costești, iar distanța poate fi un obstacol dacă nu aveți mașină proprie. Drumul este marcat și ușor de urmat.

  ADVERTISMENT