Bucătăria traditională ajunsă la un rafinament desăvârșit în state precum China, Italia sau Franța, și-a dovedit în repetate rânduri afinitatea pentru legumele și fructele cu gust bun și proprietăți remarcabile.

Atenția deosebită acordată sparanghelului în Europa sau pe celelalte continente nu putea trece neobservată nici la noi în țară, obligând pe cei atenți la dieta zilnică să stăruiască pe aspectele care îl definesc. În popor această plantă erbacee legumicolă mai deține câteva numiri care merită amintite din pricina expresivității lor: umbra-cucului, umbra-iepurelui,păr, iepurel și coasta-vrăjmașului.

Cu cât planta este mai tânără, cu atât va produce tulpini mai groase, mai fragede și mai gustoase. O modalitate simplă de a evalua la piață proaspețimea produsului este să strângeți în mână legătura. „Scârțâitul” este un semn bun, tulpinile moi și vârfurile galbene opusul.

CITEȘTE ȘI :  Dacă sforăi, nu visezi! 14 lucruri bizare despre vise!

Romanii folosesc umbra iepurelui la prepararea supelor, tocănițelor și sosurilor însă pentru a-i simți mai intens gustul îl folosesc ca garnitură alături de fripturile ușoare.

ADVERTISMENT

Care este temeiul asocierii dintre sparanghel și medicamente? Răspunsul este dat de conținutul bogat de vitamina A, B, K și C, acid folic, fibre, fosfor, mangan, sulf, potasiu și proteine. Studii recente au arătat că sparanghelul scade nivelul colesterolului și al concentrației de grăsime din sânge și revigorează ficatul. În plus, are un potențial antioxidant ridicat care îi conferă eficiență in prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare precum ateroscleroza sau hipercolesterolemia.

Sparanghelul este folosit pentru reducerea glicemiei din sânge. Lăstari tineri sau rădăcinile mai bătrâne de 3 ani se consumă ca atare, în stare crudă sau după fierbere.

CITEȘTE ȘI :  Sarmizegetusa Regia

În același scop se poate folosi, imediat după obținere, și sucul (1/2 pahare pe zi) sau decoctul (20 g lăstari tineri/litru, fierbere 30 minute).

Dacă iei in calcul o viitoare sarcină sau dacă ești deja însărcinată, include sparanghelul în dieta ta alimentară. Este indicat deoarece micșoreaza șansele de îmbolnăvire ale fătului.

ADVERTISMENT