Prima pagină » Studiul care explică de ce femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii

Studiul care explică de ce femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii

by Inimă Albastră
260 views

Femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii. Nu este o impresie sau un loc comun, ci un fapt stabilit. Această particularitate se datorează unei proteine cerebrale, relatează passionsante.be, informează Agerpres.

Proteina, botezată FOXP2 (Forkhead-Box P2), produsă (codată) de o genă cu acelaşi nume, joacă un rol esenţial în învăţarea, dezvoltarea limbajului şi exprimarea orală (articulare, gramatică, înţelegere). Cercetări anterioare arătaseră că, în medie, femeile pronunţă zilnic de trei ori mai multe cuvinte decât bărbaţii (proporţia rămâne stabilă, chiar dacă cifrele variază în funcţie de limbă) şi se ştie că fetiţele vorbesc în general mai devreme şi mai complex decât băieţii.

Și totuși, femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii ?

CITEȘTE ȘI :  Potrivirea fizica – mit sau realitate?

ADVERTISMENT

Cercetători americani de la Universitatea Maryland s-au ocupat de concentraţia de FOXP2 din creier. Ei au efectuat mai întâi experimente pe şobolani, comparând apelurile de disperare ale puilor de patru zile despărţiţi brutal de mama lor. Situaţia de plecare este diferită de cea întâlnită la om: micii masculi fac mai mult zgomot decât femelele şi au niveluri mai ridicate de FOXP2 în creier. Însă, când se reduc aceste concentraţii la micii masculi şi la femele cresc, comportamentul se schimbă radical: micile femele strigă deodată mai mult.

Studiul, publicat în The Journal of Neuroscience, s-a desfăşurat apoi pe un grup de copii, constatându-se că, la fetiţe, cortexul cerebral este mult mai bogat în FOXP2. Acestă proteină, precum şi gena asociată, fac diferenţa.

CITEȘTE ȘI :  De ce barbatii aleg sa ramana burlaci?

sursa: www.gandul.info

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy