Prima pagină » Tot ce trebuie să știi despre pomelo…

Tot ce trebuie să știi despre pomelo…

by Inimă Albastră
289 views

Pomelo a intrat pe piața românească de câțiva ani și a intrat imediat în lista fructelor preferate a multor persoane datorită gustului dulce acrișor , aspectului deosebit și conținutului bogat în vitamine.

– Este un fruct din categoria citricelor, originar din Asia de Sud , iar denumirea sa științifică este Citrus Maxima.

Culoarea fructelor , la exterior, este verde deschis, când abia s-au format și galben, când sunt coapte. Gustul și aspectul lor seamănă cu cel al fructelor de grapefruit, însă este mai dulce.

Coaja fructelor  este groasă, iar fructele pot ajunge până la un diametru de 15-25 cm, fiind cele mai mari fructe din familia citricelor.

– Miezul fructului este alb, roz sau roșu, iar numarul semințelor de pomelo poate fi mare sau acestea pot lipsi cu desăvârșire dacă fructul a fost modificat genetic.

– Fructul propriu-zis poate fi galben, roz sau roșiatic în interior.

– Se consumă crud, ca atare, dar și în salate , gemuri, marmelade, sucuri și siropuri.

Coaja de pomelo este un ingredient deosebit de parfumat pentru prăjturi, exact ca și coaja de portocală .

– În cultura chinezească, fructul de pomelo este semn de prosperitate și noroc, iar celor care îl consumă li se vor întâmpla lucruri bune.

– Coaja de pomelo este folosită la prepararea bomboanelor.

ADVERTISMENT

– Un sfert de pomelo are 152 de grame și conține 60 de calorii, oferind 130% din necesarul zilnic de vitamina C. Pomelo nu conține sodiu, grăsime sau colesterol și este o sursă bună de potasiu. Este unul dintre puținele fructe recomandate în dietele de slăbit, deoarece nu îngrașă și are multe elemente nutritive esențiale pentru organism.

– Mai poarta și denumirea de Shaddock, dupa căpitanul de navă cu același nume, care a răspândit în lume semințele de pomelo, descoperite în Arhipelagul Malay.

Florile  sunt mari, au diametrul de 3-7 cm și apar singure sau în ciorchini, având petalele de culoarea untului.

– Pomelo se găsește lângă Marea Mediteraneana, în America tropicala și Australia, dar cele mai multe sunt concentrate în Asia de sud vest și alte țări asiatice.

Fructele se pomelo se păstrează excelent pentru perioade mari de timp, de aceea se exportă în țările în care acesta nu crește în mod natural, ca Romania.

– Deși adoră caldura, fructele se pomelo nu se vor mai dezvolta dacă sunt expuse la peste 30 grade Celsius.

Cum să ai propriul pomelo

Înmulțirea acestei plante se face prin semințe. Dacă te tenteaza, poți încerca și tu să plantezi câteva semințe, deși este puțin probabil să te bucuri și de fructe prea curând. În prima fază, semințele au nevoie de un mediu umed în care să se desfacă, deci ar fi bine să le introduci într-o farfurie cu un strat de vată înmuiat în apă și să le ții la căldură constantă și o temperatură medie de 20 grade Celsius.

Când au crescut minim 2-3 centrimetri, le poți muta într-un vas cu pământ.

Sursa

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy