Prima pagină » Trestia de zahăr (Saccharum officinarum)

Trestia de zahăr (Saccharum officinarum)

by Inimă Albastră
1380 views

Trestia de zahăr este o plantă erbacee perenă din familia Poaceae sau Poacee care constituia înainte de începutul sec. al XIX-lea materia primă pentru obținerea zahărului. Ca aspect general planta se aseamănă puțin cu bambusul, în alte țări chiar era comparată cu acesta, ea are tulpina cilindrică înaltă de cel mult 6 m și diametrul destul de mare de 5 cm, iar măduva moale.

Dacă ne-am lua după forma frunzelor ei am putea să o comparăm cu porumbul, are frunzele mari și largi la fel ca acesta, dispuse alternativ și opuse. De asemenea inflorescența trestiei de zahăr este interesantă, mare și în formă de panicul piramidal, lung de 50-80 cm, florile sunt asemănătoare cu cele de la grâu și ovaz.

Nu se știe cu exactitate de pe ce meleaguri provine, însă se bănuiește că ar fi originară din Asia tropicală, India și Noua Zeelandă, dar și unele insule din jur, din Polinezia. Cu timpul a ajuns și în Indonezia, Filipine, Indochina, India, China și Malaiezia. În prezent trestia de zahăr este cultivată în multe țări ale lumii și se prezintă sub mai multe soiuri, toate foarte rezistente la boli și dăunători. Dintre principalele soiuri de trestie de zahăr fac parte: trestia de zahăr chineză (numită Saccharum sinense Roxb), sau trestia de zahăr gigant (numită Saccharum robustum Grassl), ori trestia de zahăr sălbatică (numită Saccharum spontaneum L.). Fiecare soi în parte are un anume colorit caracteristic, în general nuanțele variază de la verzui, gălbui la roșiatic și ușor violet.

Cultivatorii de soiuri de trestie de zahăr urmăresc câteva obiective în munca pe care o depun și anume: să obțină un randament ridicat cu specia de plantă pe care o cultivă, un procent mare de zaharoză, planta să crească repede, să fie rezistentă la dăunători și boli, la secetă și variații de temperatură, să se adapteze bine la solul în care este cultivată. Fiind foarte multe soiuri, ei au în vedere diferențele acestora ce țin de caracteristicile economice dar și morfologia lor, iar selectarea lor se face în funcție de scopul dorit, de ce vor să obțină (procent ridicat de zahăr, sirop, etc).

CITEȘTE ȘI :  Cea mai frumoasa gradina din lume

În India în cultivarea trestiei de zahăr se folosește gunoiul de grajd și astfel randamentul este mare, ea poate fi cultivată în același loc 4 ani la rând. Planta se înmulțește prin butași, are nevoie de un climat cald și umed, ca în țările tropicale. Solul în care se va cultiva trestia de zahăr trebuie pregătit cu 2 luni înainte, el trebuie ajutat să păstreze umezeala. Înainte cu o lună se aplică gunoiul de grajd sau alte îngrașăminte, astfel solul va fi bogat și va ajuta la dezvoltarea normală a plantei. În multe țări tropicale trestia de zahăr se plantează cu puțin timp înainte de sezonul ploios sau cum este și de așteptat chiar după ce acesta se termină, când ploile s-au oprit.

Procesul de recoltare implică tăierea tulpinei, îndepărtarea vârfurilor și a frunzelor, deoarece puritatea sucului în timpul prelucrării dar și cantitatea de zahăr este redusă dacă se folosesc și frunzele. Procesul de obținere a zahărului cuprinde câteva etape și anume: extragerea sucului și extracția de zaharoză, filtrarea sucului, etapa de curățare a sucului, îngroșarea lichidului și evaporarea deci obținerea siropului, fierberea siropului și cristalizarea zaharozei, separarea melasei de cristalele de zahăr prin centrifugare, uscarea cristalelor și deci a zahărului brut, etapa de ambalare și apoi la final depozitarea.

CITEȘTE ȘI :  Grădina Imperială Katsura

ADVERTISMENT

Tulpina trestiei de zahăr conține 12-15% zaharoză ceea ce este destul de mult, iar uneori ajunge și la un procent mai mare de 20%. De regulă nu se folosește partea superioară a tulpinei, pentru că aceasta este săracă în zaharoză și nu are rost să fie prelucrată. De asemenea conține celuloză până la 17%, apă foarte multă în jur de 63-75%, amidon, proteine, grăsimi, sare și altele.

Trestia de zahăr a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri și cultivată pentru conținutul său de zaharoză. Ea era un ,,furnizor” preferat și eficient de zahăr, mai mult decât atât era ușor de cultivat, de recoltat, de depozitat și prelucrat. În vechile poeme indiene sunt descrise beneficiile zahărului și în mitologie are chiar atribuții divine. În Vechiul Testament este scris că evreii importau zahăr obținut din trestie de zahăr din China și India. Cu mulți ani în urmă scriitorii antici au amintit în operele lor despre zahăr – acea substanță albă care putea fi utilizată atât în nutriție cât și în medicină.

Astăzi se încearcă utilizarea rațională a trestiei de zahăr, din ea se obțin diferite produse care se cer pe piață – suc de trestie de zahăr, zahăr brut, zahăr rafinat, melasă, băuturi răcoritoare, rom și alte preparate care conțin zahăr. În India aproximativ 30% din tulpina trestiei de zahăr este folosită pentru obținerea zahărului alb, iar restul în alte scopuri. Zahărul alb pur este un produs comercializat pe piața mondială în cantitate mare, iar principalele țări care îl produc sunt India și Cuba.

CITEȘTE ȘI :  Topul celor mai frumoși bărbați ai planetei

Principalele țări cultivatoare de trestie de zahăr sunt India, Egipt, China, Tanzania, Cuba, Coasta de Fildeș, Brazilia, Mexic, Australia, Columbia, Argentina.

Din punct de vedere terapeutic radacina de trestie de zahăr este folosită în ameliorarea durerilor de intestin și stomac. În medicina traditională din Thailanda trestia de zahăr este folosită pentru că are un conținut mare de zaharoză care dă energie corpului. În China planta este considerată o adevarată delicatesă. Ea își are aplicații atât în medicina populară cât și în formă proaspătă, dar nu se mănâncă ci doar se mestecă. Nu trebuie decât sp fie extras sucul dulce, care este o combinație de apă cu zaharoză. Acest proces de mestecare ajută în procesul de consolidare dar și de curățare a dinților. Sucul din trestie de zahăr poate fi amestecat cu sucuri din fructe sau folosit la obținerea unor cocktail-uri sau altor băuturi alcoolice. Acest suc din trestie de zahăr ajută în tratamentul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace. În medicină zaharul din trestia de zahăr este folosit în stimularea digestiei, ameliorarea durerii din piept, prevenirea deshidratării buzelor și reducerea căldurii corpului.

Sursa

ADVERTISMENT

S-ar putea să îți placă și :

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy