Victoria regia – cel mai mare și frumos nufăr

  Victoria regia (Victoria amazonica) – cel mai mare și frumos nufăr. Vasta pădure amazoniană deține multe superlative și înglobează o bună parte din cele mai deosebite plante și animale de pe Glob.

  ADVERTISMENT

  În acest ținut totul  pare să se întâlnească la dimensiuni neobișnuite, cel mai mare rozător din lume (capibara) și giganticul arbore Kapok fiind două din exemplele relevante.

  În aceste condiții, nu este de mirare că și cel mai mare nufăr de apă din lume are aceeași origine. Frunzele de Victoria regia (Victoria amazonica) sunt ca o tavă cu marginile ridicate, și au diametrul de 2-3 m. Fiindcă nervurile aflate pe partea inferioară sunt pline de aer, frunzele pot susține o greutate destul de mare, circa 4-5 kg, și chiar pe cea a unui copil.

  CITEȘTE ȘI :  5 profetii despre viitorul apropiat care-ti vor da fiori

  Partea care în genere dă farmec tuturor plantelor, floarea, are 40 cm în diametru și este de culoare albă atunci când se deschide, iar apoi roz.  Florile efemere răspândesc un parfum suav, care nu durează decât o noapte și o zi, și sunt polenizate de insecte ca scarabeul.

  ADVERTISMENT

  Să nu vă închipuiți că pentru a ajunge la aceste dimensiuni plantele au nevoie de un timp prea îndelungat, dimpotrivă, cercetatorii au fost uimiți să constate că ritmul lor de creștere este de circa 2,54 cm pe minut.

  Victoria regia a fost descoperită la începutul secolului al XIX-lea și denumita după regina Angliei.  Este una dintre cele 40 de specii de nuferi care se dezvoltă în natură pe tot parcursul anului, însă este mai greu de găsit în timpul sezonului uscat.  Aceasta pentru că preferă apele puțin adânci și tulburi, precum mlaștinile, care le oferă numeroși nutrienți spre deosebire de cele curgătoare.

  CITEȘTE ȘI :  11 lucruri pe care nimeni nu le ştie despre TITANIC

  Nufărul Victoria regia se mai găsește și altundeva decât în ținuturile calde ale Americii de Sud, anume în Asia de sud-est și în special în Indonezia.

  Sursa : GradinaMea.ro

  ADVERTISMENT